Образователният министър: Учениците да учат занаят, така ще печелят повече

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2017 в 15:17 3693 4

Три милиона лева са предвидени в бюджета за финансиране на обучението в професионални гимназии. Това съобщи днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Смолян след среща с директори на училища от региона.

Средствата са за обучение по специалности, които са важни за пазара на труда, главно технически професии, както и за професии, необходими за конкретния регион.

„Идеята е да насърчим професионалните гимназии да ориентират профилите си според необходимостите на пазара на труда, а също и да ориентираме учениците. Целта ни е да насочим повече ученици към професионалното образование, защото занапред там ще могат да получават по-високи доходи. Ще ги насърчим със стипендии, ще преструктурираме профилите на професионалните гимназии, затова очакваме да ни подпомогнат и обществените съвети, в които има работодатели”, коментира Вълчев, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че ще има увеличаване на средствата за училищата в малките и отдалечените общини, каквито са и Родопите.

От доста години у нас се говори за дуална форма на образование, която да позволява на учениците едновременно да учат и да практикуват на практика знанията си. Досега обаче инициативата не е получила масово приложение, както е в други европейски държави като Германия, например.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

4

Стефан

11.11 2017 в 19:59

Дължиш ми една клавиатура, щото разлях кафето от смях:)))
Искаш да учат как се бачка? Е сеа, сеа!:))
Те и не мислят да бачкат, те искат само "да се реализират". И 3 хилки заплата за начало, задето ти дишат, и не ти умират. Па ако някой ден и премести нещо в другия ъгъл - тогава ще му платиш отгоре.

7800

3

limlim

11.11 2017 в 18:58

Да, да! Да учат копане, плевене, пасене, доене... И ще живнем!!!

22092

2

Стефан

11.11 2017 в 18:55

А що тогава 30 години часовете по трудово обучение, и практиките в гимназиите бяха комунистическо извращение?
Та сега две поколения не могат да зашият копче, и да сменят крушката. За високотехнологични дейности като забиване на пирон, или сглобяване на щепсел, изобщо не питам.

12193

1

SC

11.11 2017 в 17:32

А така! Шъ бачкат ли или шъ учат?! Айде да хващат мотиките!

Всъщност, идеята не е лоша, ама като знам, че изпълнението ще е българско...