NYTimes: "Атака" печели от идването на бежанци в Източна Европа

Вероника Шербанова 15 декември 2013 в 12:38 2039 5

Бежанци
Бежанци

 

Крайнодясната партия „Атака“ печели от идването на бежанци от Сирия в Източна Европа, пише в репортажа си от Свиленград Андрю Хигинс, публикуван в New York Times.

“Атака“ подобрява значително позициите си, откакто сирийските бежанци започнаха да идват в България, категоричен е Хигинс.

Докато популистките антиимигрантски партии набират инерция в голяма част от Европа, българската "Атака" изпъква като особено невъздържана и по думите на критиците й – зловеща политическа сила, пише NYTimes.

"Атака" е пример за това колко лесно опортюнистичните групи могат да засегнат обществените страхове, докато подобряват собственото си положение, коментира авторът.

Идването на 6500 бежанци затрудни непопулярното коалиционно правителство и добави още един елемент във вече нестабилната политическа обстановка.

В същото време обаче ситуацията се отразявала добре на членовете на „Атака“. Като пример за твърдението си Хигинс посочва един от членовете на „Атака“ в Свиленград – Ангел Божинов, който изгубил мястото си в Общинския съвет на последните избори през 2011 г. Благодарение на тревогата на жителите на Свиленград заради идването на бежанците обаче го очаквало много по-добро политическо бъдеще.

Членовете на „Атака“ се увеличават през последните седмици. В същото време жителите на Свиленград започнали да спират Божинов и да му казват, че партията му е права за бежанците.

„Атака“ издига лозунги като „България за българите“. Партията смята бежанците за терористи и иска те да бъдат изгоненни от България, коментира журналистът.

Ние не сме против законните имигранти, а срещу онези, които се промъкват през границата с Турция. Те са заплаха за икономическата стабилност и за сигурността на България и Европа. Нашата партия не е партия на ксенофоби, но в България има достатъчно бедни хора, които се нуждаят от грижа преди бежанците, казва Божинов.

Напливът на бежанци в България и случаят с наръганата от алжирски имигрант българка накара крайнодясната партия да съзрат в това своя голям шанс. Отричането на чужденците и на местните малцинства, както и настояването за връщане на „изгубени“ български територии постави „Атака“ в първите редици на шовинистичното, националистическо течение, което печели място в няколко бивши комунистически страни в Източна и Централна Европа, заяви Красимир Кънев от Българския хелзинкски комитет, цитиран от NYTimes.

Подобно на много популистки партии в Западна Европа, „Атака“ смесва крайнодесните лозунги за ред, законносто и намаляване на имиграцията с леви икономически искания. За разлика от националистическите партии в Европа обаче, тя е силно арсистка и антисемитска. Тя е сравнима донякъде с неофашистката „Златна зора“ в Гърция. Но докато в Гърция правителството нанесе удар срещу „Златна зора“, в България „Атака“ е партньор на правителството, допълни Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови