"Амнести интернешънъл" ни критикува заради бежанците

OFFNews 13 декември 2013 в 08:59 2564 6

Бежанци - Военна рампа Снимка: Сергей Антонов
Бежанци - Военна рампа Снимка: Сергей Антонов

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" разкритикува България заради отношението към бежанците в свой доклад, цитиран от БНР.

"България бежанци живеят в окаяни условия във фургони, порутени сгради и палатки, се казва в доклада. - За съжаление много от тези, които са рискували живота си, за да стигнат дотук, или са връщани обратно, или задържани в истински жалки условия с недостатъчно храна, вода и медицински грижи."

"Амнести интернешънъл" критикува и Европейския съюз като цяло заради проблема с бежанците. В доклада се изтъква, че страните-членки са предложили едва 12 хиляди от търсените от ООН 30 хиляди места за сирийски бежанци. Сред тях "отличниците" са Швеция и Германия.

Осемнайсет държави, включително и Великобритания, не са предложили никаква бройка. В същото време 97 на сто от общо 2,3 милиона сирийски бежанци зимуват в съседните на Сирия страни.

По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците най-много сирийски имигранти има в Ливан (838 000), Йордания (567 000), Турция (540 000), Ирак (207 000) и Египет (129 000).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews