Новият посланик на Франция връчи акредитивните си писма в Президенството

Красимир Крумов 02 декември 2022 в 18:05 1493 0

Жоел Мейер

Снимка Посолство на Франция в България

Н. П. Жоел Мейер, посланик на Френската република

Новият посланик на Франция в България Жоел Мейер, връчи акредитивните си писма на президент Румен Радев на официална церемония в президентството, съобщиха от френското посолство в София.

По време на срещата си с президента Радев посланик Мейер заяви, че България е ключов партньор за Франция и изрази готовност да продължи да развива двустранните ни отношения. Той подчерта, че двете страни са демонстрирали, особено по време на френското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, обща визия за европейското бъдеще чрез обединена и силна Европа, която служи за благоденствието и сигурността на своите граждани в рамките на ЕС и НАТО, и Европа, отворена и солидарна с Украйна, със Западните Балкани и с трети страни, за да отговори на съвременните предизвикателства (война, регионална интеграция, климат, енергийна и продоволствена сигурност и др.). Президентът и посланикът обсъдиха и актуалните европейски въпроси пред нас.

Мейер е изразил задоволство от факта, че България се доверява на знанията и уменията на много френски компании и призова за засилване на икономическото партньорство в ключови сектори като възобновяемата енергия, водоснабдяването и канализацията, модерното инженерство, ядрената енергетика, аеронавтиката и др. Посланик Мейер е споменал и културата и образованието, които също са в центъра на двустранните отношения, както показва например обещаващото партньорство за създаване на Център за изкуства на остров Св. Св. Кирик и Юлита и мрежата от многобройни франкофонски двуезични паралелки в българските училища и университети.

Жоел Мейер е роден на 25 май 1961 година. Има диплома за висше образование от Националния институт за източни езици и цивилизации (INALCO) и диплома за специализация по съвременна гръцка литература. Новият посланик на Париж у нас е дипломат от кариерата, работи във френското Министерство на Европа и външните работи от 1989 г., където заема последователно следните длъжности:

1989-1992 г.: централна администрация („Азия и Океания")
1992-1995 г.: първи секретар в Никозия (Кипър)
1995-1999 г.: централна администрация („Европейско сътрудничество")
1999-2003 г.: първи секретар в Атина (Гърция )
2003-2006 г.: втори съветник в Бамако (Мали)
2006-2007 г.: централна администрация („Център за анализи и прогнози")
2007-2010 г.: заместник-директор за Южна Европа (дирекция „Европейски съюз")
2010-2014 г.: генерален консул в Милано (Италия)
2014-2018 г.: извънреден и пълномощен посланик в Нуакшот (Мавритания)
2018-2022 г.: извънреден и пълномощен посланик в Бамако (Мали)
Отличен е със званията кавалер на Ордена на Почетния легион и кавалер на Националния орден за заслуги.

Жоел Мейер говори английски, гръцки, италиански и хинди. Женен, с три деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Предизборно със Светльо Витков