Нови бунтове в Мизия

Offnews 27 август 2014 в 08:26 2667 3

След потопа в Мизия
Прокуратурата още търси причините за наводнението.

Нови протести ще се проведат и днес в Мизия. Причината е нехайството на държавата към проблемите ми след потопа.

Домовете на над 1 200 души са негодни за живеене, а 2/3 от наводнените близо 700 къщи се нуждаят от основен ремонт. 103 постройки пък са срутени или трябва да бъдат съборени.

Хората от града заплашват, че ще струпат цялата унищожена покъщнина на главния път и ще я запалят. 

Никой в града не е застраховал имота си. "Не го правят, защото нямат такава практика. Ще разчитат основно на държавната помощ", коментира пред Нова телевизия кметът на града Виолин Крушовенски. Той добави, че данъчната оценка на къщите е ниска. "Тя е не повече от 4-5 000 лева", допълни той. Според него хората са сърдити, защото им е станало ясно, че данъчната оценка на имота ще е единствената помощ, която ще получат.

Градът е заринат с тонове боклуци, защото нито една фирма не иска да ги извози без заплащане. 

Причината за наводнението все още не е ясна. Към момента обаче проверката на прокуратурата показва, че едва 35 от общо 39-те язовира в област Враца не са преливали в периода на обилните дъждове през юли и август. На 21 август е извършен оглед на коритото на р. Скът в Мизия, като разследващите установили, че те на някои места те не били почистени - в тях имало храсти и дървета. 

Отделно от това е установено, че валежите, паднали във водосбора на р. Скът на териториите на Враца, Бяла Слатина, Хайредин и Борован само на 1 и 2 август са паднали валежи между 2 и 3 пъти над месечната норма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!