Quantcast

Нови бунтове в Мизия

Offnews Последна промяна на 27 август 2014 в 08:26 1695 3

След потопа в Мизия
Прокуратурата още търси причините за наводнението.

Нови протести ще се проведат и днес в Мизия. Причината е нехайството на държавата към проблемите ми след потопа.

Домовете на над 1 200 души са негодни за живеене, а 2/3 от наводнените близо 700 къщи се нуждаят от основен ремонт. 103 постройки пък са срутени или трябва да бъдат съборени.

Хората от града заплашват, че ще струпат цялата унищожена покъщнина на главния път и ще я запалят. 

Никой в града не е застраховал имота си. "Не го правят, защото нямат такава практика. Ще разчитат основно на държавната помощ", коментира пред Нова телевизия кметът на града Виолин Крушовенски. Той добави, че данъчната оценка на къщите е ниска. "Тя е не повече от 4-5 000 лева", допълни той. Според него хората са сърдити, защото им е станало ясно, че данъчната оценка на имота ще е единствената помощ, която ще получат.

Градът е заринат с тонове боклуци, защото нито една фирма не иска да ги извози без заплащане. 

Причината за наводнението все още не е ясна. Към момента обаче проверката на прокуратурата показва, че едва 35 от общо 39-те язовира в област Враца не са преливали в периода на обилните дъждове през юли и август. На 21 август е извършен оглед на коритото на р. Скът в Мизия, като разследващите установили, че те на някои места те не били почистени - в тях имало храсти и дървета. 

Отделно от това е установено, че валежите, паднали във водосбора на р. Скът на териториите на Враца, Бяла Слатина, Хайредин и Борован само на 1 и 2 август са паднали валежи между 2 и 3 пъти над месечната норма.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.08 2014 в 22:13

Кому не е ясна причината за наводнението? На хората там и на тези, които са видели нивото на водата и репортажите на Нова телевизия причината е съвсем ясна. Друг е въпроса, че на хората се казва да мълчат, ако искат да получат някакви помощи. Та причината са язовирите, дадени на по-свои хора. Спрягат се имената на Михаил Миков и бивш министър от ГЕРБ.

27.08 2014 в 12:30

Никой в града не е застраховал имота си. "Не го правят, защото нямат такава практика."

Страшна е народо-психологията българска. Не го правят, защото струва пари, а на никой не му се дават пари ей така, за всеки случай, нали сме тарикати все пак. В по-цивилизованите държави застраховката на недвижимо имущество е повсеместна, само за Бай Ганьо е нещо чуждо и като се случи нещо такова (недай Боже), чака на държавата, нали сме й граждани... да го е*а, данъци плащаме, кокошка да ни умре, държавата е виновна. Аз къщата на село я застраховам от години, макар никой да не живее там. Просто защото така ТРЯБВА. Не знам колко подобни примери трябва да видим, за да почнем да го правим.

27.08 2014 в 09:00

"Cтраната ни номинира Кристалина Георгиева и ще защити кандидатурата ѝ на заседание на Съвета на европейските лидери, насрочено за 30 август.

На форума България ще бъде представлявана от президента Росен Плевнелиев.

Служебното правителство на Георги Близнашки номинира досегашният ни еврокомисар Кристалина Георгиева за върховен представител по външна политика на ЕС още на първото си заседание".