Нито едно домакинство в България няма да получи обезщетение заради липсата на ток: Не било по вина на Електрохолд, Енерго-Про и EVN

Рени Петрова 30 ноември 2023 в 19:19 5866 6

Електрически стълб

Снимка БГНЕС/Архив

Стълб

Нито едно домакинство, останало без ток при снеговалежа миналия уикенд, няма да получи обезщетение, без значение колко време не е имало електроенергия. 

Това стана ясно от отговорите на трите електроразпределителни дружества в страната - Електрохолд, Енерго-Про и EVN, до OFFNews. 

И трите оператора обясняват, че причината да няма ток не е по тяхна вина. Някои, като Енерго-Про например, дори обвиниха държавните институции, местната власт и обществени организации" в натиск за изплащане на обезщетения.

От EVN пишат, че постоянно извършават дейности по "осигуряване на сигурно и качествено захранване" и спазват "установените технически норми и стандарти при работа по електроразпределителната мрежа и съоръжения".

За справяне с тежки зимни ситуации дружеството извършва подготовка още през лятото. От EVN например се подготвили за зимата, като извършили инспекции на съоръжения, подменили стълбове, прочистили просеки в планински райони, доставили техника и материали.

"Важно е да се има предвид, че при зимни аварии, особено в труднодостъпни планински райони, Електроразпределение Юг работи с допълнителен брой екипи по места, използва високопроходима техника, специална механизация като ATV и UTV, материали и т.н.", обясняват оттам. 

От EVN пишат още, че целта е електрозахранването по места да бъде възстановено в максимално кратки срокове. 

"Авариите често са в недостъпни планински местности, до които трябва да се пренасят на ръка бетонни стълбове, проводници, материали и т.н. – дейности, които се извършват при тежки зимни условия като снеговалеж, бурен вятър, обледяване и т.н.", допълват от дружеството. 

Според Електроразпределение Юг захранването е възстановено в кратки срокове. "Зимно предизвикателство беше обстановката основно в части от Стара планина – Котленския балкан, където малки села и махали бяха най-тежко засегнати от снеговете", посочват от EVN.

Неустойки се дължат в случаите, когато преустановяването на снабдяването с електрическа енергия е по вина на компанията. Това изключва причини като природни бедствия, каквото наблюдавахме през изминалите почивни дни, категорични са от дружеството, но все пак допълват, че всеки клиент има правото да претендира за причинени вреди.

Прави впечатление, че нито едно от електроразпределителните дружества не посочва колко от абонатите им са останали без ток и колко време е било нужно за отстраняване на авариите. Все още има места без ток. Във Великотърновско и Русенско пети ден семейства стоят без ток. В санданското село Плоски ток е имало 12 часа за последните четири дни. В монтанските села са били на тъмно до повече от 120 часа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Госпожа Иванова

04.12 2023 в 21:56

Добре разбирам простотия ви ама и да лъжите че няма път за да си оправите бакийте пиши те че правите профилактика а нищо не прави те и след като отпада бедственото положение трябва да сте пуснали тока

-529

5

6екеr4о

01.12 2023 в 10:04

Историята със съдене до дупка няма как да се получи, защото дружествата ще се позоват на форс мажор - непреодолима сила и клиентската кауза е до тук.

Интересното е, че живея в квартал в София, в който преди 3-4 години подмениха цялата улична мрежа, включително и стълбовете, а авариите продължават да са много чести...

1000

4

Rxd10

01.12 2023 в 05:41

Изобщо не е вярно това.Правят един ден профилактика на втория ден след нея малко вятър и дъжд авария.Нищо не се сменя с ново само се закърпва със каквото имат под ръка .един милион абонати от енерго про.По 10 лева такса пренос сметнете го колко пари си прибират в джоба.Оделно техния телефон приказваш не приказваш те начисляват

17439

3

мнение от IP

30.11 2023 в 22:16

Колко да са се подготвили, като даваха по ТВ от едно село какви жици висят и не се сменят, а стълбовете са наклонени

22548

2

dolivo

30.11 2023 в 21:18

Не сме го измислили това с "Act of god" , а застрахователите.

Време е да се преразгледат договорите на тези предприятия, и да се съдят до дупка.

Не може да се измъкват по тъча.

Знаем добре на кой Банкянски покровител на аверите продадоха ЧЕЗ дяловете си...

Без натиск, няма да има реинвестиция, а само доилка за клиента.

135

1

Far Rider

30.11 2023 в 20:37

Ама как може да пишете, че има все още населени места без ток??! Другарят министър още в първия ден със сняг обяви по телевизията, че няма такива места! Въобще Продължаваме Подмяната работят по стахановски! Най-вече Денкоглу! Стига партийни пристрастия. Никой ли не вижда какво става в реалност? След такива неща ще ни налазат пак ***нелия Нинова и Коцето Късопишкин!
 
X

Да помогнем на украинските деца!