Незаконно е парите за зарята да се дадат на нуждаещите се от изгорелия блок, твърди кметът на Благоевград

Илко Стоянов ще дари пари от заплатата си на хората от изгорелия блок в кв. "Струмско"

Елена Николова 28 декември 2021 в 13:08 5184 0

Снимка facebook.com/ilkostoyanovstoyanov

Дори Община Благоевград да се лиши от пиротехническото шоу по повод настъпването на Новата 2022 г., тези пари няма как да бъдат преведени по сметката на нуждаещите се от изгорелия блок в кв. „Струмско“, защото това би било незаконосъобразно.

Това написа във Фейсбук кметът на областния град Илко Стоянов след призиви на гражданите парите за новогодишна заря да бъдат дарени на потърпевшите семейства от трагедията. 

На 10 декември трима души загинаха при пожар в жилищен блок. Шестима души, сред които близнаци на 38 дни, бяха сред обгазените. Прокуратурата започна разследване за умишлен палеж

По думите на Стоянов дарителството е личен акт, като това действие само по себе си не би било дарителство, а преместване на бюджетни пари от едно перо в друго. 

"Дарителството е личен акт на всеки човек, а не действие на администратор или политик. Точно заради това ще си позволя да наруша частично едно мое лично правило и го правя единствено, за да спра спекулациите, манипулациите и противопоставянето между хората по време на най-светлите празници", написа той и добави:

"Цялата парична равностойност на пиротехническото шоу за посрещането на Новата 2022 г. ще бъде преведена по сметката на хората от изгорелия блок в кв. „Струмско“, но не от бюджета на Община Благоевград, а лично от моята заплата!"

Преди дни Община Стара Загора обяви, че няма да има традиционна заря на Нова година, а парите за нея ще бъдат дарени на пострадало момиче. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews