Несъществуващи програми "отмениха" историята в XI и XII клас и предизвикаха протест

Александра Маркарян 15 февруари 2014 в 13:14 4532 0

Стари проекти на програми по история, които няма да влязат в сила, разбуниха духовете и са на път да предизвикат голям протест на родители.

Според тях задължителното обучение по история приключва в X клас и в XI и XII се учи само като профилирана подготовка по желание на учениците.

Въпросът за проектите за програмите, изготвени още през лятото на 2013 г. от управлението на ГЕРБ, бе повдигнат от медийни публикации, представили ги за току-що създадени от екипа на образователния министър Анелия Клисарова. Объркването дойде заради това, че част от проектите, изготвени по проекта за нови програми, са били качени чак през октомври 2013 г. "Новите" програми са за задължителна подготовка по история в VIII клас и профилирана подготовка IX-XII клас

Няма нови програми. Тези проекти на програми не са в сила и няма да влязат в сила, категорични бяха от Министерството на образованието пред OFFNews. Учениците ще учат история до XII клас задължително по сегашния закон и програми.

В момента в министерството се работи по създаването на изцяло нов проект на закон за средното образование, който не е компилация от невиделите бял свят проекти на управленските екипи в МОН при предишните две управления - на Даниел Вълчев и на Милена Дамянова.

Все още не е ясно дали ще бъде запазена философията на последния проект, на зам.-министъра на образованието при ГЕРБ Милена Дамянова, който предвиждаше гимназиалното образование да се раздели на два етапа - първи (задължителен, до X клас включително) и втори (избираем, XI и XII клас включително). Първият трябваше да осигури усвояването на задължителния минимум по всички предмети и даваше право само за работа или допълнително професионално обучение, а вторият - и на кандидатстване в университет.

Заради медийните публикации обаче вече се организира протест заради "отпадането" на обучението по история в XI и XII клас. Планира се той да е на 18 февруари пред МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови