"Аз подписах "Майце си" да падне. Не съжалявам за това"

Александра Маркарян Последна промяна на 21 юни 2013 в 17:28 48901 131

Мариана Банчева и Николай Милошев - зам.-министър и министър в служебното правителство с премиер Марин Райков. Снимка: БГНЕС, архив
Мариана Банчева и Николай Милошев - зам.-министър и министър в служебното правителство с премиер Марин Райков. Снимка: БГНЕС, архив

 

"По време на служебното правителство аз подписах проектите на учебните програми, с което те бяха качени на сайта на министерството, за да могат да бъдат обществено, публично достояние. Това, което аз направих е всъщност, че поех изключителната политическа отговорност да се доверя на тези хора, които са работили и които са решили и са имали куража да представят своя продукт. Не съжалявам за това си решение. Не съжалявам за това решение."

Това заяви заместник-министърът на образованието в служебния кабинет Мариана Банчева в интервю за Дарик.

Скандал предизвикаха предложените програми по един от учебните предмети - български език и литература.

Според тях от изучаваните произведения отпадат: ”Майце си” и “Моята молитва”, „Към брата си“, „Делба“, „Елегия“, „Борба“,  „Хайдути“ от Христо Ботев, липсва цялата му публицистика. "Чичовци" на Иван Вазов също не фигурира в предложените нови програми, нито ще се учи цялата "Епопея на забравените". От учебниците излиза "Тютюн" на Димитър Димов и вместо него се включва "Осъдени души". "До Чикаго и назад" на Алеко Константинов е заменен с пътеписа "До Желюша с говежди вагони". Отпада най-известното стихотворение на Никола Вапцаров "Вяра". Силно намален е броят на изучаваните произведения от Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Пенчо Славейков. Изобщо не се учи съвременна българска литература.

От програмата отпада дори "Хамлет" на Шекспир, както и "Тартюф" на Молиер, "Робинзон Крузо" от Даниел Дефо, "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма, няма ги Балзак и Стендал.

Целта бе осъвременяване на стандартите на образованието. Учениците не могат да изучават всички произведения на всички автори, обясни Банчева.

Тя се обяви категорично против заявеното намерение от образователния министър Анелия Клисарова да уволни експертите, участвали в изготвянето на новите програми по литература.

„Най-неконструктивният начин е да търсим персонална отговорност в момента. Аз не мисля, че уволнението на тези хора е решението на проблема с програмите, защото винаги ще има спорни елементи каквато и програма да се направи".

Банчева заяви, че промените, предвиждани в плана, са били, за да имат учениците повече време за практически задачи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.11 2015 в 07:12

Няма нужда от Ботев и Вазов, ще ни осъвременят с цитати от Корана!

27.02 2014 в 23:18

Без Ботев, Вапцаров и Алеко закъде сме?? Убиваме всичко останало българско като си застрелваме по още веднъж най-истинските революционери!!

25.02 2014 в 19:25

Цялата реформа в образованието е абсолютен фарс! Продължавам да не разбирам, къде е проблема в програмите, било то дори от преди 89-та... моето виждане е, че са необходими повече часове, а не намаляване на изучаваните произведения. За какви практически занятия освобождават програмата? по литература? Ще има повече време да пишат есета и ще се научат да изразяват себе си ли? Как като не познават класиците си?
Не, просто не мога да разбереа какво се случва .. т.е. разбирам, но не вярвам , че е възможно.. търся грешка някъде в своите възприятия... Какъв човек трябва да си за да направиш такова изявление!
Колкото ми се иска да не съм параноичен, не вярвам , че това се случва без предварителен сценарий! Това си е бавно унищажение и деградиране. Геноцид над интелекта.

24.02 2014 в 11:08

Българи, пътя към нов световен ред е през затъпяване и опростяване на нацията защото невежия народ се води лесно за носа.Това е плана на илюминати.Ето, образованието в българските ВУЗ е вече съсипано и не се признава никъде, защото е далеч под нивото на световните стандарти. Българската нация е затъпяла, учениците не знаят не само европейските столици, но и държавите в Европа къде се намират.

20.02 2014 в 19:53

Както е премахнала стихотворенията,да премахнат и нея.Нали поидрастващите ученици не ги учат на нищо,и са с ръце завряни в .......,да!

20.02 2014 в 15:57

Земариа, не заради стиховете на Ботев, ревем един срещу друг. Много опростенческо е това твърдение. Аз знаех всички стихове на Ботев, не съм мразила турците, мразила съм робството! Защото някой, някога, по някакъв начин ме е научил да чувствам това. Сега се мразим ,защото някой, някъде, по всякакъв начин иска да ни накара да се мразим! Ние тъпунгери ли сме, или разумни същества?

20.02 2014 в 14:53

Не знам защо се завъртя отново тази стара новина, но явно темата е гореща и няма как да не споделя мнението си. Нима щом в 9. клас по програма трябва да уча "Илиада", аз си имам понятие от нея? Изобщо узрял ли съм, за да се срещна с великите автори на 16? Естествено, че трябва да има промяна и то, за да има повече време за практика и свободен избор за изучаване на определено направление и автор в дълбочина. Трябва да се работи за узряване, формиране на лична позиция и компетенции за писане на текст, от колкото задължително да учиш "Чичовци", "Майце си" и т.н. След това, когато искаш да изградиш смислен текст е напълно естествено да погледнеш цялата картина, като прочетеш други произведения на автора, разгръщайки смислова концепция в това, което пишеш. Аз съм много против образователния минимум, който ни налагат, който уж има за цел да ни подготви с основи, а той само ни ограничава, ограничава и учителите ни. Много повече трябва да се разчита на свободното желание на ученика! За да си го докажете се огледайте около вас и помислете кой в какво е най-добър. Това не е определен предмет, това е "Фотография", "Счетоводство и финанси", "Бизнес", "Изкуство" ... - все неща, които са били част от свободния избор на ученика, в които той дори постига много над образователния максимум.

20.02 2014 в 14:24

samo 4ovek koito ne milee za bylgariq moge da napi6e tva...mi tazi e typa ....k,,...va

20.02 2014 в 14:10

Ти мила,си пълна Кукувица!
Всеки греши! Но да твърдиш, че не съжаляваш за стореното, е меко казано престъпно.
Вземи се гръмни, че да ни отървеш от себе си!