Ненчев: Малко вероятно е чужди изтребители да ни пазят

ОFFNews 29 април 2015 в 18:21 4046 3

Николай Ненчев.

Снимка БГНЕС

Николай Ненчев.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви пред bTV, че не вярва да се стигне дотам, че изтребители на страни съседки на България да пазят въздушното ни пространство, като допълни, че правителството прави всичко възможно, за да предотврати подобен вариант.

Държавата ни иска да скъса всички зависимости от Русия, като договорът за поддръжка на изтребителите ни изтича на 9 септември тази година, а за спешен ремонт на няколко самолета са необходими 80 милиона лв., които Ненчев е почти сигурен, че няма да бъдат дадени на Русия, за да ни ремонтира авиацията.

Ненчев изрази мнение, че Консултативният съвет при президента е бил успешен за българската армия и се надява в края на годината бюджетът ѝ да бъде актуализиран, като от 2016 г. ще започне плавно увеличаване на парите за БА.

По думите на министъра до 2024 г. България ще отделя 2% от БВП за армията, а от догодина - 1,2%. Според него премиерът разбира проблема и оказва пълно съдействие на военното министерство. 

Ненчев не поиска да коментира слуховете, че чужди служби са предупредили страната ни за евентуална опасност и че мерките за сигурност са повишени.

"Няма основание за безпокойство, каквото е необходимо е направено", каза той, като добави, че не го е страх за живота си и "не търся съжаление и съпричастност, върша си работата".

Министърът коментира и уволнението на директора на "ТЕРЕМ – Флотски арсенал – Варна", който малко след това беше върнат на поста си от Бойко Борисов, с думите, че премиерът е внимателен човек и е познавал директора и работата му за разлика от Ненчев.

Министърът е получил сигнали срещу директора, преценил е, че през последните 6 месеца няма видими резултати, а външните изпълнители са били само 30% и така е взел решението си, което е било отменено в последствие от министър-председателя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!