Найденови: Несправедливо сме в списъка ''Магнитски''. Прекратили сме отношения с Божков

OFFNews 16 юни 2021 в 16:47 4679 2

"Прекратили сме всякакви отношения със засегнатите от закона "Магнитски" лица. От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона "Магнитски" действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и престъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес".

Това се казва в позиция, изпратена до медиите, от Стефан, Боян и Цветомир Найденови. Вчера те бяха включени в разширения черен списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерство на финансите на Съединените американски щати.

Те са изпратили писма и до Министерство на финансите, Министерски съвет, Държавна агенция "Национална сигурност" и Националната агенция по приходите. 

"Списъкът има ретроспективен характер, обхващащ период от 5 години назад и вероятно (можем само да гадаем) по тази причина включва нашите имена", пишат още Найденови.

Ето и цялата позиция на Стефан, Боян и Цветомир Найденови: 

На 15-ти юни 2021 г. Министерството на финансите на Република България разшири списъка на физически лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите по закона „Магнитски“ - „съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“, включени към момента и за последните 5 години”.

Финалът на тази формулировка е ключов - списъкът има ретроспективен характер, обхващащ период от 5 години назад и вероятно (можем само да гадаем) по тази причина включва нашите имена.

Държим да подчертаем, че ние сме прекратили всякакви отношения със засегнатите от закона “Магнитски” лица. От март 2020 г. не сме съдружници, акционери, управители и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме много преди мерките по закона „Магнитски“ действия за уличаването на Васил Божков в корупционни и престъпни деяния с риск за нашата сигурност и бизнес.

На фона на нашето несправедливо попадане в този списък още по-впечатляваща е липсата на редица имена - действащи съдружници на санкционираните лица към момента или в период много по-близък до настоящето от нашето съдружие.

Във връзка с това незабавно предприехме всички позволени от закона мерки в своя защита и входирахме документи до държавните институции, както следва:

• до Министерство на финансите: Вх. № 94-00-224 от 15.06.2021;
• до Национална агенция за приходите: Вх. № 94-Б-160 от 15.06.2021;
• до Държавна агенция „Национална сигурност: Вх. № РД-1711 от 15.06.2021;
• до Министерски съвет Вх. № 1278/21 от 16.06.2021

Включването ни в този списък е тревожен сигнал за върховенството на закона в страната и дава много опасна обратна връзка към надигащото се гражданско общество, че достойното отстояване на гражданска позиция и действията срещу корупцията и беззаконието, могат да се обърнат във вреда на хората, които са предприели тези действия.

Борбата ни не е само за изчистване на нашите имена и репутация - това са действия за отстояването на принципите на гражданското общество в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови