Излезе новият черен списък: 21 лица, свързани с Пеевски, Божков и Илко Желязков (обновена)

OFFNews 15 юни 2021 в 10:05 59708 1

Министерството на финансите публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерство на финансите на Съединените американски щати.

По закона Магнитски бяха санкционирани българските олигарси Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, зам.-председател на на бюрото за контрол на СРС-тата.

В разширения списък, който Министерството на финансите публикува днес, са включени физическите лица (ФЛ), които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC, асоциирани лица по смисъла на т. 1, буква „б“ от РМС № 441, а именно: „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“, включени към момента и за последните 5 години“. Списъкът е съставен на база информация, която е налична и проверена до момента от органа по т. 1. от РМС №441, и обхваща периода от 2016г. до 2021г.

Лицата, включени в списъка, са съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на юридическите лица по буква „а“ от РМС № 441, а именно: „всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC“. Лицата са участвали в повече от едно дружество и са с установена безспорна свързаност с физически и юридически лица от списъка по т. 1 „а“.

След като във Върховния административен съд бяха образувани 62 дела по жалби на засегнати от списъка, ВАс образува дело и се произнесе, че списъкът е незаконен.

Подробности тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови