Над 44% от учителите нямат служебни лаптопи, в училищата няма пари за безплатен интернет на социално слаби деца

OFFNews Последна промяна на 07 септември 2021 в 08:23 1524 0

Снимка Юлиян Петров

44,5% от учителите не притежават служебен лаптоп, а 22,2% получават временно, като след това им ги прибират. Т.е. техническата осигуреност е на много посредствено ниво. 

Това показва национално проучване на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ по повод готовността на образователни институции и учители за работа в електронна среда от разстояние, съобщават от синдиката с председател Юлиян Петров. 

МОН разпореди дигиталните средства, които ползват учителите, да се отключват със служебен акаунт, което обремени безкрайно много педагогическите специалисти, а 89,9% от тях смятат, че този вид контрол над учителите е дискриминация, защото няма друга сфера на държавни служители, които да са полагани на такъв контрол. 

По отношение на техническите възможности на новораздадените дигитални средства /с които са обхванати около 5% от учителите/, 71,6% от респондентите смятат, че техническите параметри са незадоволителни. 

59,7 % от анкетираните са преминали през обучение за работа с електронни образователни платформи през последната година, но нито един учител не е бил обучаван в методика за работа в електронна среда, което би трябвало да включва и утвърден от МОН регламент за задължително използване на видеокамера, кога да се зачита присъствие на ученика в дистанционното обучение и още много други детайли на дистанционното обучение. 

Едва 39% от учителите са получили някакви средства от образователните институции за работа в електронна среда от своите домове, а 71% от анкетираните смятат, че Националната програмата на МОН „Без свободен час - „Подкрепа на обучението от разстояние в електронна среда“ е пълен провал и е унизителна за учителите. 

Синдикат „Образование“ смята, че опитите на МОН да създаде програма за безплатен интернет на учители, при работа в електронна среда е претърпяла пълен крах и е категоричен, че ако от училищните бюджети се пренасочат средства за интернет към социално слаби и ромските ученици, то незабавно ще се започне подготовка за протести и стачки. В училищните бюджети няма такива средства, няма никакви финансови буфери и - ако МОН иска да изпълни някакъв вид социална политика, нека осигури средства за това.

Тази политика не е била съгласувана със Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ на отраслово ниво. 

Учителите смятат, че възможността родителите да определят частично преминаване на детето им в дистанционна форма по семейни причини е лишаване на ученика от основно конституционно право. 

По-малко от 10% от образователните институции имат техническо осигуреност за хибридно водене на учебния процес и синдикатът не подкрепя толерирането на този метод. 

Учителите не подкрепят постоянното тестване, но проверката за антитела, за сметка на РЗИ, би помогнало за точна диагностика на ситуацията в училища и детски градини.

Синдикат „Образование“ ще отстоява образователните институции да работят в редовна форма и да затварят последни след МОЛ-овете, ресторантите, стадионите и градския транспорт и другите обществени сфери! При наличие на съмнения или заразен ученик и учител да се подхожда диференцирано, разумно и еднозначно от санитарните власти, а не хаотично, както го правиха досега!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови