МВР издаде наръчник за родители

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2014 в 14:14 1393 7

МВР издаде наръчник за родители
МВР издаде наръчник за родители

„Как да предпазим детето си от престъпление” е заглавието на наръчник за родители, издаден от МВР. Наръчникът е част от Стратегията за превенция на престъпността (2012-2020 г.).

Наръчникът е насочен към това децата да поучават адекватни грижи и да бъде предотвратен  рискът да извършат престъпление или да станат жертва на такова. Той е изготевен от експерти на секторите “Превенция”, ”Детска престъпност”и  „Пътна полиция”  в ГДНП, Института по психология,  Научноизследователския институт по криминалистика и криминология  и Академията на МВР.

Наръчникът за родители акцентира върху основните заплахи и рисковете за децата – училищен тормоз, сексуално и домашно насилие, педофилия и онлайн тормоз, риска от употреба на психоактивни вещества и пътна безопасност.

Експертите напомнят, че ранната превенция се осъществява главно в процеса на общуването в семейството.

„За да помогнем на децата да се научат да избягват опасностите и да не стават жертви на престъпления е необходимо да се вглеждаме в техните проблеми,  чувства и вълнения. Необходимо е да ги изслушваме и окуражаваме да споделят, защото те имат  нужда от подкрепа, защита и сигурност“, смятат авторите на Наръчника за родители.

Пълният текст на наръчника можете да прочетете ТУК.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.01 2014 в 07:50

@sancho
Виждам, че си помислил логично (няма да давам оценки), но проблемът е, че си спрял там, от където аз опитах да почна. Разбира се, че прочетох бегло наръчника и забелязах много недостатъци, надути и нереални съвети (такива, които могат да се следват в някоя друга, уредена държава), но целта ми не е да давам конкретни оценки или критики. Общата идея е, че естествения начин, чиновниците ни, а и навсякъде, е да прехвърлят колкото може повече отговорност на някой друг. В случая на родителите. "Ето, ние ви казахме какво да правите - оправяйте се". И пак но... не е само това. Друга задачка им е да вкарат някои идеи в главите, да подтиснат други и да влиаят на едро. Не е трудно за психолози, криминалисти и каквито и да е други мозъци на силовите институции, да вкарат невидими "бъгове" или "троянски кончета" в иначе така добронамерената идея наръчник.
А най-основната вреда, според мен е, че това притъпява естественото истинско мислене. Ето го пътя (религии, комунизъм, фашизъм, секти... ползват тоя подход), трябва само да следвате точките. Ние ви го даваме напечатано, та да може, ако забравите нещо, да се върнете и да прочетете пак. Ето защо, дори няма нужда да го чета тоя наръчник, за да имам мнение, че по-принцип е нещо повече вредно, отколкото полезно.
И последно да обобщим: не съм писал критики на текстове, а на идеи; не съм бил полицай, а и също харесвам "бедните трудови хора от народа и тяхната естествена простота", защото съм един от тях. Не се мисля за Оруел, нито че съм единствения, който го разбира. Просто забелязах приликата в нашата действителност относно "наръчниците" и книгата 1984. Това е.

23.01 2014 в 22:07

Добре е все пак - да не пишеш наизуст против наръчника, ако не си го прочел, и нямаш конкретни забележки, такива наръчници са видимо полезни, има цяла наука за предпазване на потенциалните жертви на престъпления.Може пък и да се заинтригуваш, и да прочетеш нещо по въпроса,полезно е.
В соцобществото нужда от подобни наръчници нямаше, понеже престъпността беше "дребна подробност", а правото отмиращ анахронизъм, и затова сме на тоя хал сега.
Оруел между другото е бил също и полицай, а също и революционер, може и да не е писал наръчници,но е водил просветителски радиопредавания, писал е по-сложни неща, но най-вече никога не е писал критики към текстове, които не е прочел преди това. И дори е харесвал бедните трудови хора от народа и тяхната естествена простота.

23.01 2014 в 16:05

Естествено, че изкуствения интелект няма как да мине без "наръчник". Имам предвид зомбирани като WTF, които живеят по схема, зададена от други хора.
А иначе, баба ми е отгледала майка ми и трите й сестри без никакви наръчници. После дядо ми и баща ми успяха да опазят мен и брат ми от ОФ, БКП и всичките им производни. Сега няма кой да ви пази. Живеете точка по точка(опорни) и когато нещо в света се промени необичайно - блокирате. Или се побърквате, или взимате дроги, или се самозапалвате. Изобщо нямате идея какво значи разнообразие в живота.
А за Оруел... дори да сте го чели, просто няма шанс да сте го разбрали.

23.01 2014 в 16:02

Моите деца вече съм ги предпазил - отдавна живеят и работят в чужбина. Kазал съм им само за погребението ми, ако искат, да се върнат.

23.01 2014 в 15:14

Дебилът е дебил не задължително, защото пише платени коментари. Дебили са и тези, които пишат клиширани, изпразнени от смъсъл коментари без да са запознати с това, което коментират. Чудесен пример е коментар номер 1.

Аз си направих труда да изчета наръчника и в общи линии е изчерпателен и полезен. Отглеждането и възпитанието на деца е умение като всяко друго. То може да бъде усвоено, надграждано и променяно в зависимост от конкретния случай. Ако 50% от родителите изпълняваха поне 50% от написаното вътре, по улиците нямаше да се разхождат толкова много зле адаптирани социопати.

23.01 2014 в 15:04

Точка номер 1: Пази България от комунисти!

23.01 2014 в 14:21

1984 на живо. Опорни точки за баби, майки, бащи и деца.