МВР издаде наръчник за родители

OFFNews 23 януари 2014 в 14:14 1858 7

МВР издаде наръчник за родители
МВР издаде наръчник за родители

„Как да предпазим детето си от престъпление” е заглавието на наръчник за родители, издаден от МВР. Наръчникът е част от Стратегията за превенция на престъпността (2012-2020 г.).

Наръчникът е насочен към това децата да поучават адекватни грижи и да бъде предотвратен  рискът да извършат престъпление или да станат жертва на такова. Той е изготевен от експерти на секторите “Превенция”, ”Детска престъпност”и  „Пътна полиция”  в ГДНП, Института по психология,  Научноизследователския институт по криминалистика и криминология  и Академията на МВР.

Наръчникът за родители акцентира върху основните заплахи и рисковете за децата – училищен тормоз, сексуално и домашно насилие, педофилия и онлайн тормоз, риска от употреба на психоактивни вещества и пътна безопасност.

Експертите напомнят, че ранната превенция се осъществява главно в процеса на общуването в семейството.

„За да помогнем на децата да се научат да избягват опасностите и да не стават жертви на престъпления е необходимо да се вглеждаме в техните проблеми,  чувства и вълнения. Необходимо е да ги изслушваме и окуражаваме да споделят, защото те имат  нужда от подкрепа, защита и сигурност“, смятат авторите на Наръчника за родители.

Пълният текст на наръчника можете да прочетете ТУК.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки