МОСВ: Речните нива се повишават

OFFNews Последна промяна на 22 август 2015 в 11:35 1351 0

Нивата на реките в страната ще се повишават, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Прогнозата за покачване на водните нива е на основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН.

Днес повишения ще има във водосборите на р. Янтра, р. Русенски Лом и Добруджанските реки. На 23 и 24 август ще има повишения на речните нива на реките в горното течение на р. Огоста и в целия водосбор на р. Искър. Според моделираните водни количества за р. Искър прогнозираните водни количества на 22, 23 и 24 август. ще са около и над средната многогодишна стойност.

От утре се очакват значителни повишенията на водните количества във водосборите на реките над яз. Панчарево, на р. Владайска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър и р. Златна Панега. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

За р. Янтра прогнозираните водни количества за 22, 23 и 24 август ще бъдат над средномногогодишната стойност. По - значителни повишения ще има днес в целия водосбор. Водните количества ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом водното количество в долното течение на реката на 22, 23, 24, и 25 август ще бъде около и над средномногогодишната стойност. Водното количество ще бъде под прага за внимание. Днес са възможни значителни повишения на нивата в целия водосбор.

Днес и утре ще има повишения на нивата на реките в горното и средното течение на р. Камчия и на южночерноморските реки.

По-значителни повишения на водните нива в средното и долното течение на р. Марица и притоците и в тези участъци на основната река, както и в целия водосбор на р. Тунджа. На 23 и 24 август ще има повишения на речните нива на реките в горното и средното течение на р. Марица.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира, че водното ниво за р. Марица при гр. Пловдив на 23 август ще бъде над жълтия праг за предупреждение. Водните нива в останалата част на басейните на р. Марица и р. Тунджа ще са под праговете за предупреждение. Днес и утре се очакват повишения на водните нива в горното течение на р. Арда - до яз. Кърджали.

Очаква се също водните количества на р. Черна река в района на гр. Смолян в сутрешните часове на 22 август ще бъдат над жълтия праг за внимание. При останалите прогнозирани речни участъци в басейна на р. Арда водните количества ще са под праговете за предупреждение.

Днес и утре се очакват повишения и на водните нива в долното течение на р. Струма и в средното и долното течение на р. Места.

През изминалото денонощие (от 8ч. на 20.08. до 8ч. на 21.08.) също са регистрирани повишения на речните нива на наблюдаваните реки в страната. Водните им количества, в по-голямата част от страната, са около праговете за средни води. Водните количества във водосборите на реките Янтра, Русенски Лом (Дунавски басейн), в долното течение на реките Провадийска, Камчия и Ропотамо (Черноморски басейн), долното течение на р. Сазлийка (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Водните количества на реките във водосборите на р. Огоста, р. Искър, в горното течение на реките Вит, (Дунавски басейн), Камчия (Черноморски басейн), Струма и Места (Западнобеломорски басейн) са около праговете за ниски води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: водните нива са се изменяли от -20 см до +70 см. По- значителни повишения на водните нива са регистрирани на р. Искър при Нови Искър с + 70 см, р. Осъм при Троян с +41 см, р. Янтра при Велико Търново +70см.

Черноморски басейн: водните нива са се покачвали с до +14 см.


Източнобеломорски басейн: водните нива на р. Марица са се изменяли от -14 см до +44 см. По значителни повишения на водните нива са регистрирани на р. Марица при Белово - с +44 см. и на р. Сазлийка при Гълъбово - с +31 см. Водните нива на р. Тунджа са се покачвали с до +20 см, на р. Арда са се изменяли от -4 см до +14 см, на р. Бяла са се покачвали с до +8 см.

Западнобеломорски басейн: регистрирани са покачвания на водните нива до +8 см.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !