МОСВ: Нивата на реките са критично високи

OFFNews 14 март 2015 в 19:25 2682 0

Снимка БГНЕС/Веселина Божилова

Към настоящия момент водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

За тези опасности предупреди Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) през следващото денонощие все още на места в страната ще има превалявания.

Очакваните количества ще са между 5 и 10 л/кв.м, само на отделни места, главно в Източна България са възможни количества над 10 л/кв.м, но вероятността е малка - под 35 %. В понеделник и вторник - почти без валежи.

През последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са започнали да се повишават вследствие на частично снеготопене и/или регистрирани валежи. Понижения са регистрирани на реките в Черноморския басейн.

Дунавски басейн: Водните нива са се изменяли в границите на от с до -14 см до +25 см;

Черноморски басейн: Нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижили с до -20 см;

Източнобеломорски басейн: Водните нива са се повишили с до 19 см, като на отделни пунктове се наблюдава понижение - Марица при Свиленград, Тунджа при Елхово;

Западнобеломорски басейн: отчетени са незначителни повишения с до +2 см.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и през следващите 1-2 денонощия са възможни повишения на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага, оттичането на реките към устията им и прогнозираните валежи от дъжд и сняг, предупреждават от МОСВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!