МОСВ предупреди за повишени нива на реките в цялата страна

Ивайло Анев 14 март 2015 в 09:58 3346 1

Снимка БГНЕС, Архив

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка днес и през следващите 1-2 денонощия са възможни повишения на речните нива в цялата страна, предупредиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Причините за това са снеготопенето, високата почвена влага, оттичането на реките към устията им и прогнозираните валежи от дъжд и сняг.

С повишено внимание се следи водосборът на реките Марица и Арда в региона, тъй като са възможни локални наводнения, предупреждават от министерството.

За Източнобеломорския басейн се очаква по-активно снеготопене днес и утре:

• река Марица – р. Черкезица, р. Чинардере, р. Мечка и р. Каяклийска – дъжд и снеготопене, р. Узунджовска, р. Харманлиска – дъжд и снеготопене, Бисерска – дъжд и снеготопене;

За водосбора на река Марица от МОСВ съветват да се обърне особено внимание на средното и долно течение на р. Сазлийка, както и на участъка след вливането на реките Сазлийка и Харманлийска в основната река;

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира, че нивото на река Марица при Пловдив е над жълтия праг на предупреждение, като се очаква в сутрешните часове днес да се повиши и ще остане над жълтия праг.

Нивото на река Марица при Харманли продължава да е над жълтия праг на предупреждение. Ключовата крива при град Свиленград се променя, което ще доведе до промяна на регистрираните водни количества при Свиленград. До ден-два промените ще бъдат отразени и в системата за ранно предупреждение, която до тогава системата ще показва нереалистични прагове. Протичащото водно количество е 927 m³/s и водното ниво е над жълтия праг за предупреждение.

През последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са продължили да се понижават или са останали без съществена промяна. Повишения са регистрирани в Дунавския и в Източнобеломорския басейн. С – 100 см се е понижило нивото на р. Марица при Свиленград.

Водните количества в по-голяма част от страната обаче са над праговете за високи води. В по-голямата част почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика