Москов награди медиците, помагали в бедстващите райони (снимки)

Владислава Тричкова 18 март 2015 в 10:38 4520 3

Здравният министър Петър Москов днес лично награди медиците, помагали в бедстващите райони. 

На събитието присъстваше и зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски.

Още в началото на пресконференцията здравният министър отбеляза, че за него е от изключителна важност награждаването да стане публично, тъй като именно по този начин се дава добрият пример.

"За мен е важно да бъдат публично разказвани както тъмните страни в сферата на здравеопазването, така и очевидните примери как родните медици вършат работата си на ръба на човешките граници. Гордея се, че съдбата ме е направила да бъда министър на такива хора. Това е начинът в такива ситуации да се види човешкото, професионалното, достойното."

Москов лично връчи ордените на ведомството на д-р Филиз Изет Абидин-Ахмет, Гюлай Гюлтекин Хамид и Дафинка Борисова Сейменова - три лекарки, рискували собствения си живот, за да помогнат на пациенти в бедстващите райнои. Освен ордените те ще получат и по 3000 лв. 

Д-р Филиз Абидин-Ахмет гази с часове в преспите, за да стигне до кърджалийското село Рани лист, където едномесечно бебе получи алергична реакция.

Медицинската сестра Гюлея Хамид вървя 2 км през двуметрови преспи, за да постави инжекция на дете на година и три месеца с двустранна пневмония.

Дафинка Сейменова пък помогна на родилка в снежното бедствие в град Сърница.

По 500 лв получиха и още 344 лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори на линейки от Спешните центрове в Кърджали, Смолян и планинските филиали в област Пазарджик – Пещера, Батак, Ракитово и Велинград.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови