Моряците от ''Царевна'': Корабът ни беше обстрелван, евакуирахме се последни

OFFNews 20 април 2022 в 09:06 1546 3

Рали Димов, втори механик на "Царевна"

В край на март корабът "Царевна" е бил под обстрел. Моряците на борда са били евакуирани последни, разказват потърпевшите пред maritime.bg. 

Преди да се стигне до успешна евакуация е имало и два неуспешни опита, съобщи пред Нова телевизия собственикът на фирмата, наела екипажа.

Моряците кацнаха във Варна с правителствения самолет

По думите на моряците първите дни на войната са били спокойни. В края на март обаче ситуацията се влошила.

„Първите дни бяха спокойни и ние не се притеснявахме. Вярвахме, че сме на сигурно място. Към края на март за първи път удариха кораба и няколко дни по-късно започнаха изключително интензивни военни действия в района на пристанището. Те продължиха близо две седмици. Стреляше се почти през всяко време на денонощието”, разказва вторият механик Рали Димов.

Следват още удари по кораба. „Имаше и по надстройката - в 3 и 4 хамбар. Моята каюта също беше ударена”, спомня си морякът Радослав Стоянов . „Имаше период, когато се стреляше през цялото време и спяхме и се криехме долу - кой, където намери”, допълва Димов.

Преди да се стигне до успешна евакуация, имало и 2 неуспешни опита, разказва собственикът на фирмата, наела екипажа. В единия от случаите на моряците било предложено да се евакуират по суша през Украйна.

„Те писмено отказаха всички до един, защото там много се стреляше. Само един човек каза – аз ще тръгна”, заяви Николай Стефанов – управител на фирмата, наела екипажа на „Царевна”.

Как се евакуираха моряците от кораба Царевна: Един от колегите тръгна на своя глава, върна се и каза, че имаме коридор

По думите на втория механик Рали Димов, докато българите се криели в кораба и мислели, че не никой не може да се евакуира, 26 човека от друг кораб успели да напуснат пристанището.

Извеждането на кораба "Царевна" от Мариупол в момента не е реалистично

"Минаха с куфарите покрай нас и си заминаха хората. В 5 следобед вече са били в Донецк, на сигурно място. Тогава разбрахме, че ние сме останали последния екипаж на търговски кораб в пристанището", казва Димов.

В този момент моряците вземат нещата в свои ръце и тръгват по своя инициатива, успешно минават първите метри и стигат до руските военни.

"Те ни дадоха храна, вода и след това ни извозиха към първия пост, който е в покрайнините на Мариупол, а след това ни откараха с охрана до Донецк", казва Радослав Стоянов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

3

хr4

20.04 2022 в 09:39

Ама то това беше ясно от самото начало. Кептъна си го каза-"можем да си тръгнем, но е по-безопасно на кораба". А иZраждане са ясни. Хибридната война в България върви с пълна сила. Това го пиша за бунаците които си въобразяват, че сме неутрални!

2099

2

Mateevk

20.04 2022 в 09:39

Друго си е от една подобна случка по време на война да се правят ПР акции и да си сипят безподобни лъжи за това, че моряците са станали заложници на "нацистите". Да, всъщност те са били заложници, но на войната на Путин, на когото сега явно трябва да благодарят, че са останали живи. Така смята руското посолство, както и че нашите моряци трябвало да си зададат въпросите към нашите висши "чиновници".

2550

1

alfakentavur

20.04 2022 в 09:20

Накратко:
Никой не е завземал кораба и не ги е тръшкал по палубата.
Каквито лъжи се разнасяха с дни - и от "Израждане", и от журналисти, и от къде ли не.
Голямото "спасяване" от руските войници е било, че когато нашите моряци отишли при тях те им дали храна и ги возили до следващия пост. Това е добра новина, няма спор. Защото каква е алтернативата? Да ги бяха пленили или застреляли.

А предложението да се евакуират по суша през Украйна какво показва - че когато тази част от пристанището е била в украински ръце, моряците по никакъв начин не са били задържани на кораба. Били са свободни да си тръгнат, ако искат.