МОМН спира санкциите за ученици, отказали участие в УСПЕХ

Александра Маркарян Последна промяна на 08 февруари 2012 в 21:06 3239 1

Постът на Ю. Ковачев във Фейсбук.
Постът на Ю. Ковачев във Фейсбук.

Проверка в 107 Основно училище в София започна Министерството на образованието, младежта и науката след сигнал на OFFNews, че то готви санкции за ученици, които се отказват от участие в извънкласните и извънучилищните дейности по проекта УСПЕХ.

Той е финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

От министерството заявиха, че подобна практика е в разрез с всички изисквания - и на проекта и по закон, и ако действително е въведена, ще бъде прекратена. Заплахата за санкции беше публикувана чрез пост във Фейсбук на стената на 107 училище, създадена за обсъждане на въпроси, свързани с проекта УСПЕХ. В него Ю. Ковачев написа, че в училището "всеки момент ще излезе правилник на групите, в който се предвижда санкция за отказалите се ученици, с която да се покрият нанесените щети на цялостната организация на дейностите". Той допълва, че е "несериозно и некоректно да се подаде заявление за участие в група и на първото занятие детето да се откаже". Под "щети" вероятно се има предвид възможността за отказ от възстановяване на разходите на училището за ученик, записан в група по проекта. Парите ще бъдат отказвани при условие, че ученикът има повече от 25% отсъствия от заниманията по "неуважителни причини", пише в инструкцията на министъра на образованието проф. Сергей Игнатов за изпълнение на дейностите по проекта УСПЕХ. За ученик се осигуряват по 185 лева. Първоначално бяха заложени до 300 лева на ученик, но сумата беше намалена, тъй като заявилите желание за участие в проекта училища и ученици бяха много повече от планираното, обясниха от министерството. Планираният брой ученици бил 300 000. В момента в дейности са включени над 480 000 ученици. Групите ще се водят от учителите в работно време, но извън часовете по нормата им за задължителна преподавателска заетост, обясниха от министерството. Експертите са категорични, че в случая няма двойно финансиране (веднъж по проект и веднъж по трудов договор), при каквото Европейският социален фонд би отказал да потвърди и възстанови направените разходи по проекта. Часове ще има още в събота и неделя, както и през ваканцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.02 2012 в 14:35

Потресен съм от начина по който тук се изопачава ситуацията в 107 Основно училище. родител съм на дете от училището, включително и аз съм учил там и написаното тук е пълна глупост, като най-важното е че г-н Ю. Ковачев изразява личното си мнение. Защо е необходимо от неформална комуникация в социалните мрежи да се вадят кардинални мнения. Същата дама автор на статията се доближава изключително много до жълтите журналисти, защото чула недочула прави коментар на нещо, което дори не е проверено, при това всеки би могъл да напише коментар на страница във фейсбук, което в никакъв случай не бива да се приема за чиста монета, а можеше да се разходи и да види как учителите стоят в училище до 18-19, как подготвят дейностите и как се провеждат самите извънкласни дейности, с какъв хъс и желание се работи от преподавателите и външните лектори, които са поканил да водят такива групи. Така, че дамата вместо да пише жълтини да дойде в училище и да направи проучване, а не да пуска сигнали, та чак момн да прави проверки и т.нСмешно е! Осъзнайте се!
 
X