Млади БГ учени изстрелват обект в стратосферата

OFFNews 13 май 2014 в 12:22 5318 3

Снимка Space Challenges

Полет до стратосферата подготвят млади български учени

Млади български учени  разчистват терен до Пазарджик, на който да се проведе подготовката и изстрелването на обект в стратосферата, до самата граница на космоса и познатия ни свят. В района не се допускат външни лица и достъпът до информация е ограничен.

Ръководителят на проекта Райчо Райчев, създател на образователната програма за космически науки Space Challenges, потвърди пред OFFNews информацията и допълни, че в края на месец май той и екипът му ще направят опит да изстрелят все още неизвестен обект към ръба на космоса. “На този етап мисията е секретна. Това, което мога да кажа е, че работим по изпращането на малък обект в стратосферата. Още не знаем какво ще пътува в него. Всички кандидати минават през специална подготовка за предизвикателството. Работим с екип от различни специалисти, за да сме сигурни, че ще покрием всички изисквания на подобен експеримент", споделя неговият създател.

Райчо Райчев и екипът му не искат да разгласяват точното място и датата на самото изстрелване, тъй като посетители биха могли да попречат на подготовката.

Освен хора, досега в Космоса са летели и много животни. Първото от тях - кучето Лайка - е изстреляно в орбита на 3 ноември 1957 г. на борда на кораба “Спутник 2”. На 13 декември 1958 г. в Космоса излита и маймунката Гордо. През 1959 г. САЩ осъществяват първия успешен космически полет на две маймуни. До днес в Космоса са летели още жаби, костенурки, морски таралежи, риби, мравки, медузи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!