Министърът на отбраната: В Афганистан има 7 български граждани

OFFNews 18 август 2021 в 16:19 1395 0

В момента има 7 български граждани в Афганистан, а някои българи вече са евакуирани, заяви след края на заседанието на Министерски съвет служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Той съобщи още, че въпреки че не всички българи са поискали да бъдат евакуирани, България ще работи за прибирането на всичките ни сънародници.

Той коментира още, че евакуацията ще се случва основно по въздуха, въпреки че кацането и излитането на летището в Кабул в момента е затруднено и допълни, че вчера два германски самолета не са успели да кацнат.

"Ние нямаме сили и средства, ние разчитаме на съюзниците ни", заяви още той и подчерта, че българите ще бъдат евакуирани, "когато има възможност" в съвместни акции на ЕС.

В момента в Кабул има самолети на САЩ, както на Чехия и Румъния, с които могат да бъдат евакуирани и българите.

По отношение на охраната на границата, той подчерта отново, че армията има възможността да разположи 1050 военни и 145 военни единици, в това число дронове, кораби, хеликоптери и други.

В момента няма военни на границата, но армията има възможност да разположи своите сили по границата до 24 часа след издаването на заповед от вътрешния министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови