Министър Клисарова: История ще се учи задължително в XI и XII клас

Александра Маркарян Последна промяна на 18 февруари 2014 в 12:21 3429 6

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката

История ще се учи задължително в XI и XII клас. Това обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова на брифинг днес. Тя допълни, че ще настоява пред последните две години от средното образование да се учи история на България.

Твърдението, че предметът отпада от задължителните, беше плод на сериозно недоразумение. Това се предвиждаше в проекти на програми, изготвени на база проектозакон за средното образование на ГЕРБ, който не бе приет, въпреки че имаше възможност за това, защото по него не бе постигнат консенсус, заяви Клисарова.

Този проектозакон предвиждаше разделяне на гимназиалната степен на две и възможност за завършване на средното образование след X клас. Втората гимназиална степен - XI и XII клас - не трябваше да е задължителна за всички, а само за онези, които искат да кандидатстват в университет. При нея нямаше задължителни предмети, а профилирано обучение. Затова и се предвиждаше историята например да не е задължителен предмет, а един от възможните избираеми.

В момента в МОН се подготвя изцяло проект на изцяло нов закон за средното образование.

Днес Клисарова даде да се разбере, че не подкрепя философията на проекта на ГЕРБ за разделяне на гимназиалната степен на две. Според нея учениците трябва да учат задължително до XII клас, както е сега.

"Не разбирам философията на разделянето на гимназиалната степен на две. Какво получават децата в X клас?", попита тя.

Клисарова бе категорична, че в новия проект на закон няма да залегне отпадане на задължителното обучение по базовите предмети, като история, български език, география, до последната година от средното образование.

Въпреки че твърдението за отпадане на предмета история от задължителната програма за XI и XII клас се оказа невярно, тази вечер от 18,30 ч. се организира протест пред МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2014 в 17:20

По-важното е, коя история ще се учи - най-близката до миналото или политически коректната и толерантната?

18.02 2014 в 14:55

"Днес Клисарова даде да се разбере, че не подкрепя философията на проекта на ГЕРБ за разделяне на гимназиалната степен на две. Според нея учениците трябва да учат задължително до XII клас, както е сега." Добре, тогава ще гледаме как 19 годишни "лангури" дремят в училище и чакат за диплома, след която ще си платят да учат "вишо образувание". Връща България назад! Но няма как - нали колегите и от ВУЗ ще я разкръстят! А и не само те - колегите и от ДПС от години се противопоставят на този закон, разделящ гимназиалната степен на две!

18.02 2014 в 14:07

Това е добре, но коя точно история тази на БКП ли?

18.02 2014 в 12:55

Ало! Клисарова! Пред кого ще настояваш?
"В момента в МОН се подготвя изцяло проект на изцяло нов закон за средното образование."

т.е. ще настояваш пред министъра ли? И министрите ли са ни шизофреници???

18.02 2014 в 12:39

Много добре разбира философията,ама нали трябва да се зачеркне идеята и обслужващите медии да разтръбят, че няма да се учи история в 11-и и 12-и, че да излезем ние добрите, пък ония лошите. А добри няма, колкото и да се опитват да се изкарат такива.

18.02 2014 в 12:26

Ааа лошите гербери били виновни за недоразумението бкп/дпс/юруш.

Бях забравил опорните точки.

След следващите избори дпс/бкп/юруш ще са виновни на герб...

Ама така е...народът ни е ограничен като ултраси...не вижда алтернатива.
 
X