Министър Клисарова: История ще се учи задължително в XI и XII клас

Александра Маркарян 18 февруари 2014 в 12:21 3908 6

Снимка Сергей Антонов

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието и науката

История ще се учи задължително в XI и XII клас. Това обяви министърът на образованието проф. Анелия Клисарова на брифинг днес. Тя допълни, че ще настоява пред последните две години от средното образование да се учи история на България.

Твърдението, че предметът отпада от задължителните, беше плод на сериозно недоразумение. Това се предвиждаше в проекти на програми, изготвени на база проектозакон за средното образование на ГЕРБ, който не бе приет, въпреки че имаше възможност за това, защото по него не бе постигнат консенсус, заяви Клисарова.

Този проектозакон предвиждаше разделяне на гимназиалната степен на две и възможност за завършване на средното образование след X клас. Втората гимназиална степен - XI и XII клас - не трябваше да е задължителна за всички, а само за онези, които искат да кандидатстват в университет. При нея нямаше задължителни предмети, а профилирано обучение. Затова и се предвиждаше историята например да не е задължителен предмет, а един от възможните избираеми.

В момента в МОН се подготвя изцяло проект на изцяло нов закон за средното образование.

Днес Клисарова даде да се разбере, че не подкрепя философията на проекта на ГЕРБ за разделяне на гимназиалната степен на две. Според нея учениците трябва да учат задължително до XII клас, както е сега.

"Не разбирам философията на разделянето на гимназиалната степен на две. Какво получават децата в X клас?", попита тя.

Клисарова бе категорична, че в новия проект на закон няма да залегне отпадане на задължителното обучение по базовите предмети, като история, български език, география, до последната година от средното образование.

Въпреки че твърдението за отпадане на предмета история от задължителната програма за XI и XII клас се оказа невярно, тази вечер от 18,30 ч. се организира протест пред МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови