МОН за "отпадането" на историята в XI и XII клас: Проектите са стари и няма да бъдат приети в този вид

Александра Маркарян 16 февруари 2014 в 14:26 5187 4

Снимка Сергей Антонов

Анелия Клисарова, министър на образованието и науката

Проектите за училищни програми по история, които предвиждат премахване на задължителното обучение по предмета в XI и XII клас, са стари и няма да бъдат приети в този вид. Това се казва в официалната позиция на Министерството на образованието и науката, изпратена днес до медиите в отговор на публикации.

Те са били направени за проектозакона за средното образование от времето на ГЕРБ (той не влезе в сила, тъй като кабинетът падна, преди парламентът да утвърди проектозакона). Този закон предвиждаше гимназиалната степен да се раздели на две, като първата завършва в X клас, а втората - в XII. Първата трябваше да е задължителна за всички ученици и да приключва с диплома, която обаче не дава право на кандидатстване в университет. Втората, по желание, беше за учениците, които искат да продължат с университетско образование. В последните две години от средното си образование те трябваше да учат предмети според профила, който са избрали.

Заради приключването на задължителното образование в X клас (класът беше съобразен с възрастта, до която по конституция образованието е задължително - 16 г.) цялото задължително учебно съдържание беше изтеглено до X клас. Именно затова и проектите за нови учебни програми, не само по история, предвиждаха профилирана подготовка, а не задължителни предмети след X клас.

Този законопроект обаче не видя бял свят, както и учебните програми, чието създаване беше финансирано от Европейския съюз.

В официалната си позиция от МОН заявяват, че подготовят проект на изцяло нов закон. Работата все още е в твърде ранна фаза и от министерството не дават информация дори за философията му. С други думи, не се знае дали екипът на Анелия Клисарова също ще предложи две гимназиални степени - задължителна и незадължителна. Чак след приемането му би имало и нови учебни програми.

От ведомството обаче са категорични, че "твърденията в някои медии, че предстои отпадане на обучението по история и цивилизация в 11 и 12, клас създават излишно напрежение".

"По повод на медийните твърдения и реакциите в социалните мрежи отново ще припомним, че проектите на програми по история и цивилизация, както и проектите на програми по останалите учебни предмети, които са публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката, са само продукт от изпълнение на проекта "За по-качествено образование", разработен по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Работата по него е започнала през 2012 година и е във връзка с тогава разработван проектозакон за средното образование", пишат от МОН в позицията си.

Те гарантират, че "каквито и промени да бъдат направени в сферата на образованието, те ще бъдат публично обсъждани, за да се отчете мнението на всички заинтересовани страни". С тази цел и разработените проекти за програми са били публикувани на сайта на МОН, допълват от ведомството.

"Оповестяването им дава възможност на широката общественост да се запознае с резултатите от проекта "За по-качествено образование" и да се съберат мнения и предложения, които да бъдат взети под внимание при разработване на нови програми. Ето защо проектите на програми по всички учебни предмети, в т.ч. и по история и цивилизация, които са на сайта на МОН, не са финален вариант и не се очаква да бъдат утвърдени в този вид", обясняват те.

"Трябва да се уточни, че дори след приемането на нов закон няма възможност за незабавна промяна на обучението в училище, защото е необходимо време да се подготвят финални проекти на учебни програми, които едва след широко обсъждане и сериозна обществена подкрепа може да бъдат утвърдени. След тяхното утвърждаване е необходима поне още една година, за да се изработят учебници по тях и едва след това може да започне постепенното им прилагане в училище", се казва още в становището на Министерството на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови