Мерки: В Шумен забраниха да се яде и пие в заведенията

OFFNews 11 ноември 2020 в 19:32 4356 1

Снимка Архив

Областният кризисен щаб в Шумен забрани да се яде и пие във всички заведения до 30 ноември.

Мярката влиза в сила на 16 ноември. 

Забраната важи за ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове, клубове и други, като се преустановява консумацията на място на открито и на закрито.

Освен това всички аматьорски спортни мероприятия и занимания, състезания и тренировки, в това число по йога, Пилатес, аеробика и други, се преустановяват на открито и закрито.

Определена е и комисия, която да проучи уредбата за разкриването на център за набиране на кръвна плазма в Шумен.

Учениците от 5 до 12 клас преминават на дистанционно обучение от 12 до 25 ноември, решиха още от Областния кризисен щаб.

Данни на РЗИ-Шумен показват, че продължава трайната тенденция за увеличаване на заболеваемостта, като областта е в червената зона, като заболеваемостта е 512 на 100 хил. души население.

Междувременно Българската хотелиерска и ресторантьорска организация излезе с позиция, че е недопустимо да се затварят заведения без заповед на здравния министър. 

"Решението на Областния щаб за борба с COVID-19 идва в същия ден, в който здравният министър Костадин Ангелов обяви, че няма да се обяви затваряне на бизнеси в страната и след уверенията на премиера Бойко Борисов през последните седмици, че това няма да се случва. При това без да се предвидят финансови компенсации за заведенията или за техния персонал", пишат от БХРА.

Те са категорични, че "здравето на хората е най-важно, но ако се затварят бизнеси, това трябва да се случва при ясен план как общината или държавата, която предприема тази стъпка, ще им помогне да оцелеят и да запазят персонала си".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!