Медсестри от цялата страна излизат на протест в подкрепа на Мая Илиева

OFFNews Последна промяна на 08 август 2019 в 07:38 1652 1

Снимка Архив

Медицински сестри от цялата страна излизат на протест в подкрепа на дисциплинарно уволнената Мая Илиева.

Тя бе сред организаторите на демонстрациите с искане за по-високи заплати за медицинските сестри и по-добри условия на труд.

Уволниха я от болница "Токуда" преди дни с мотив: неизпълнение на служебните задължения. Действието разпали протести. В защита на уволнената медсестра се обяви и националният омбудсман Мая Манолова.

В София демонстрацията ще се проведе от 10 ч. именно на булеварда пред болница "Токуда", а включващите се ще носят лентички "Не на страха" и "Аз съм Мая Илиева".

"Излизаме всички, които не са работа. Отделно от септември започваме масови протестни действия и този път ще бъдем много твърди и безапелационни. Ние се борим за адекватно на труда и квалификацията ни заплащане. Всички пациенти и колеги сложиха лентички в нейна подкрепа. Те са наясно и виждат как една сестра работи по не знам си колко часа, как работи с абокат, защото е по-болна от болните и въпреки всичко как една сестра обслужва по 20-30 човека и как се раздава на 100%", каза пред "Хоризонт" главната сестра на столичната болница по Белодробни заболявания Веселина Ганчева.

Протести ще има още в Пловдив, Варна и Момчилград.

От Асоциацията на българските медицински сестри вчера разпространиха съобщение за протеста във Варна, в което се казва, че медсестрите, работници от други сектори и граждани се противопоставят на "престъпните методи за саморазправа с активните работници като Мая Илиева - организаторката на протестите на медицинските специалисти". Те са убедени, че уволнението е заради борбата ѝ за правата на медицинските работници.

"Недопустимо е болниците да се управляват чрез насилие, всяване на страх и измами, защото това няма да спаси стремглавото разпадане на здравеопазването ни през последните 30 г.! Проблемите трябва да се решават чрез изследване на причините и отстраняването им, а не с уволняване на този, който е казал : "Царят е гол", защото това няма да облече царя!", пишат от асоциацията.

Протестът във Варна е насрочен за 17 ч. пред общината. Колегите на Мая Илиева настояват за възстановяването ѝ на работа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7930

1

edin slep

08.08 2019 в 09:51

Подкрепям. Тук им плащат мизерни заплати и останаха жени на по 50-60 години, всички млади сестри отдавна отидоха в западна Европа, за да вземат прилични заплати от 3 хиляди евро.