Матури 2018: Зрелостници преразказвали 'Вяра' на Вапцаров, други преписали стихотворението

Александра Маркарян 12 юни 2018 в 14:34 12817 0

Интересен подход към справянето с 41-а задача от матурата по литература са демонстрирали някои зрелостници тази година. Вместо да пишат есе или интерпретативно съчинение по стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров, те са решили да го... преразкажат.

Как се преразказва стихотворение, остава загадка за широката публика, защото в днешната си пресконференция за резултатите от държавните зрелостни изпити през 2018 г. експертите на Министерството на образованието и науката само констатираха факта.

Други дванадесетокласници също са предприели необичаен ход - след като са прочели изискването на задачата за написване на аргументативен текст, те просто са преписали стихотворението и, разбира се, са получили нула точки.

Като цяло резултатите тази година са по-високи от миналогодишните, похвалиха се от МОН и дадоха пример с математиката. Там резултатите са най-силните от 2008 г. досега. Вероятно те са постигнати от възпитаници на същите математически и ИТ училища, които през последните години бяха разтърсвани от скандали, не без активното участие на държавата, но с чиито медали от международни състезания и олимпиади тя се гордее.

Максималните 100 точки имат 215 зрелостници на един от двата изпита. Миналата година 100 точки имаха 18 дванадесетокласници.

Те се явяват на два задържителни ДЗИ - по български език и литература и предмет по избор.

С по две пълни шестици са 59 зрелостници, а с по две отлични оценки – 5178 - с близо 600 повече от 2017 г.

Близо 6500 са отличните оценки на матурата по български език и литература. Слаба оценка са получили 3025, което е с 862 по-малко от предишния випуск. Средният успех по предмета е добър (4,24), а на втората матура – много добър (4,50). По български език и литература зрелостниците са изкарали повече точки – 53,94 спрямо 52,57 през 2017 г.

Зрелостниците се справят с правописа на съгласни звукове и пунктуацията в сложните изречения. Проблем за тях са слятото, полуслятото и разделното писане на думите и пунктуацията в простото изречение, е показал анализът на тестовете.

От работилите по създаването на интерпретативен текст по стихотворението на Никола Вапцаров „Вяра“ близо 50% са предпочели да пишат есе, а интерпретативно съчинение – 32,7%.

София и Смолян са първенци по резултати на матурата по английски език.

В класацията по училища №1 е 91 Немска езикова гимназия в София.

Следват 164 Испанска езикова гимназия в София и Езиковата гимназия в Пловдив.

По високи са резултатите от миналата година по 9 от 14-те предмета, включително български, английски, география и математика.

Анулираните писмени работи са 16.

Нивото на трудност на матурите по всички предмети по години може да проследите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша