Най-доброто ИТ училище в България живее в страх да не бъде затворено

Александра Маркарян 23 март 2018 в 19:04 35239 8

Училището, което подготвя едни от най-добрите ИТ специалисти в България - Технологично училище "Електронни системи" към Техническия университет в София, може да бъде унищожено. Това предупреждение отправи ръководството му пред стотици родители на специално свикана родителска среща в сряда вечерта.

То обясни и причината - министърът на образованието иска училището да бъде извадено от структурата на Университета и да премине под управлението на министерството. Това означава премахване на съвременната учебна програма, на специалните предмети още от осми клас, на възможността университетски преподаватели и специалисти от ИТ компании да обучават учениците и превръщането на ТУЕС в безлична гимназия. Стотици родители подписаха отворено писмо, което вчера пристигна при просветния министър Красимир Вълчев. Те искат запазване на уникалния модел на обучение в училището, което през 2017 г. бе №4 сред най-желаните гимназии с прием след VII клас (след езикови гимназии) и реално бе най-желаното технологично училище. Те създадоха и онлайн петиция, към която за ден се присъединиха повече от 2400 души.

Всички тези твърдения са неверни, заяви обаче пред OFFNews министърът на образованието Красимир Вълчев по повод опасенията за предстояща смяна на статута на училището и последващото му обезличаване.

Защо училището е толкова ключово за ИТ сектора у нас? Защо е необходимо да има специален статут? Наистина ли някой иска да го унищожи? За да отговорим на тези въпроси, разговаряхме с научния ръководител на ТУЕС - проф. Таня Василева, с изпълнителния директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС - Ралица Жикова, с Христина Георгиева - майка на деветокласничка в училището, както и с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Проблемът

На 1 август 2016 г. нов закон сменя старата нормативна уредба в образованието. Въпросният Закон за предучилищното и училищното образование не предвижда съществуването на такъв тип училище: към университет, с учебен план, подготвен от негов факултет, а не спуснат от МОН; с учители, които са университетски преподаватели или специалисти от практиката; със специализирани предмети още от първата година, в случая - от осми клас.

През първата година след влизане в сила на закона създаденото през 1988 г. като експериментално училище към ТУ - София (тогава ВМЕИ „Ленин“) продължава да работи така, както е работило преди това. През есента на миналата година обаче министърът на образованието настоява, че този ред не е съобразен със закона и че училището трябва да бъде приведено в рамките му. Тоест - директорката да сключи анекс към трудовия си договор с нов работодател, който вече не може да е ректорът на ТУ, а началникът на Регионалното управление на образованието в гр. София (структура към МОН) Ваня Кастрева.

Директорката отказва, става скандал, намесват се влиятелни представители на ИТ бранша. Проведена е среща между обществения съвет на училището, асоциацията на завършилите го и министър Вълчев. Първите получават уверение от министъра, че ще бъде създадена работна група, че статутът ще се запази. И нещата утихват.

До февруари 2018 г., когато се получава ултимативно писмо, че директорката трябва да сключи анекса, че нейният работодател не може да е друг, освен началникът на РУО.

Защо смяната на работодателя да е проблем? Не е ли това формалност?

Според министъра - категорично да, според ръководството, родители и завършилите ТУЕС - категорично не.

Преминаването към МОН означава и подчиняване на ЗПУО, който не предвижда съществуването на училище към университет, нито казва какво се случва с такова училище в заварено положение. Преназначаването на директора означава и преназначаване на учителите, те също трябва да са под шапката на МОН, а не под ТУ-София, казва изпълнителният директор на Асоциацията на завършилите ТУЕС Ралица Жикова.

Ако се спази буквата на закона, не е възможно да бъдат оставени на работа учители без педагогическа правоспособност - а университетските преподаватели и ИТ специалистите от фирмите нямат такава. Имаме доктори, доценти и професори - ако бъдат преназначени като учители по ЗПУО, ще загубят титлите си и ще трябва да покриват хорариуми. Работещите във фирми няма как да го направят, без да се откажат от работата си. Загубим ли тях, губим преподавателите по специалните си предмети, обяснява тя.

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6015

8

Николова

27.03 2018 в 21:34

Чиновническа наглост. Искат да унищожат едно училище, което не само създава търсени специалисти, но възпитава и личности. И то благодарение на директорката и на целия преподавателски състав. Да се уволнят чиновниците, виновни за притесненията на родители и деца. Не можем да бъдем заложници на агресивна некомпетентност. ТУЕС да остане под шапката на ТУ! Да си оправят закона, некадърниците. Не можеше ли въпросът да се разреши досега? Какви са тези отговори на МОН през фейсбук? Вие сериозно ли мислите, че държавата ви е бащиния и ще се гаврите с нас, родителите на деца в ТУЕС? С всички, завършили вече училището? С IT бранша, който осигурява работни места и плаща данъци?!

12597

7

petrof

26.03 2018 в 09:22

"...да бъде предвидено изключение за ТУЕС, каквито има за училищата по изкуствата, спорт, за Американския колеж..."
Значи за ритнитопковци може изключение, а за ТУЕС не!

6003

3

ГоляматаСтъпка

24.03 2018 в 01:24

Естествено, че отричат, но това не пречи да се изисква от хоноруваните преподаватели педагогическо образование, както е по новия закон. Които го има остава, останлите - вън.

11671

2

безпартийна

23.03 2018 в 21:38

Досега не съм чула за проблем в образованието, в който Ваня Кастрева да не е замесена. Няма ли да се намери министър, който най-сетне да я махне. И да си спести проблемите.

12422

1

biol

23.03 2018 в 19:58

МОН и Кастрева имат задача да унищожат образованието

първо атаката беше към НПМГ- няколко смени на директори, и премахване на приема - НПМГ е вече послушно посредствено училище.
Миналата година Кастрева атакува СМГ - След хаоса , намалиха умишлено хорариума по природни науки - така ученици не могат да кандатсват вече в чужди университети .
Е сега наред е ТУЕС - и те горят

Всичко това е от кунева и нейните наследници. не може в държава с частни училища , най добрите и желани да са държавни - трябва да се съсипят и който иска да учи да плаща.