Масово полицаите у нас практикуват на ръба на закона

Юлиан Христов Последна промяна на 11 септември 2014 в 12:18 12542 9

Служители в МВР масово без тапии за полицай
Въпреки че са пред пенсия и са доказани професионалисти, някои служители на МВР ще трябва да изучават основите на полицейската професия.

Немалка част от служителите в МВР, които са пред пенсия, нямат задължителна първоначална полицейска подготовка, установи проверка на OFFNews.

Причината е изискване от 2006 година след промени в Закона за МВР, според което, за да отговарят на критериите за служба, полицаите трябва да са минали задължителна специална подготовка. Това е и причината в последната година полицаи пред пенсия и със стаж над 25 години да им се налага да минават школа за първоначална подготовка.

Към момента броят на тази категория служители не е ясен, защото става въпрос за заварено положение, което касае назначени още в началото на '90-те години полицаи. В тази бройка обаче влизат и полицаи на високи ръководни длъжности като например директори и зам.-директори на областни дирекции на МВР, началници на сектори. Без подобна подготовка е бил дори и наскоро арестуваният за злоупотреби директор на спецзвеното „Сигма“ Ивайло Василев. Арестът му беше направен, докато той бил на подобен курс.

Парадоксът е, че тази група служители не отговарят на изискванията за заемане на определената длъжност и биха имали и проблеми при пенсионирането си. Получава се така, че дори и пожарникари с натрупан сериозен стаж, за да отговарят на заеманата от тях длъжност и за да се пенсионират, трябва да минат обучение за пожарникари. Повечето от тези служители, освен сериозния натрупан стаж, имат и по няколко допълнителни курсове за квалификация и са доказани професионалисти. Въпреки това те ще трябва да изучават основите на полицейската професия.

„Става въпрос за заварено положение след въвеждането на задължителната полицейска подготовка, включително и за пожарникарите. Нормалното е през тази подготовка да започнат да минават новите служители и тези, които са с повечето стаж, изчакват, защото центровете са пълни и така година след година се натрупват“, обясни за OFFNews Валентин Попов от Синдикалата федерация на служителите в МВР.

Курсът трае между шест и девет месеца, като в някои случаи стига и до година. В същото време има възможност за съкратени курсове, защото тази група служители няма какво много ново да научат. Обученията се провеждат в Академията на МВР, в центровете за подготовка в Пазарджик, във Варна и Монтана.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.09 2014 в 15:23

ИМАМ над 15 год.в структурите на МВРпо конкретно в РДГП НО КОГАТО ПОСТЪПИХсамо сле няма и месец ме изпратиха на курс за първоначална полицейска подготовка а тези от ЧР КОИТО ВЕЧЕ СА НАД ПЕНСИОННА ВЪЗДРАСТ НЕ СА ХОДИЛИ И НЕ ГИ ЗАКАЧАТ.
Има колеги по няколко пъти да са на курс и школа.

11.09 2014 в 20:54

Правда, като ти чета поста и те гледам как форсираш, почти съм убеден, че ти си тоя катаджия - нито имаш книжка, написал си на брата на тоя българин незаслужен акт и сега се защитаваш тук. :-Д

11.09 2014 в 19:42

До коментар 6: Кажи какъв ти е личния и професионален опит да те видим що за професия имаш, професорче ?!
Кажи кои са тези основни принципи, които служителите не спазвали, а ти си толкова добре запознат с тях, че се осмеляваш да критикуваш?!
И не на последно място държа да ти кажа, че си толкова кух и ограничен, че дори задминаваш по тъпотия и милиционерите, за които говориш ! Какво му пречи на полицай без книжка,да прилага закона за движения по пътищата, това е същото все едно да кажеш, че и в съда съдия без книжка не може да ти разглежда дело за обжалване на АКТ !!! Малоумник, поне не ставай смешен сопол ! Цяла България разбра, колко си тъп галош и че лайняците, които ядеш са затова, че са написали на братченцето ти АКТ, който АКТ съм сигурен, че си го е заслужавал, най-малко заради голямата му уста като твоята !!!

11.09 2014 в 17:02

От личен и професионален опит смея да твърдя, че по столичните районни, редовите служители, масово не спазват основни принципи на професията си, поради некомпетентност или чувството за надзаконие.

Спомням си, когато се явих на шофьорски изпит наред с мен се яви и катаджия!! който броени дни преди това написа акт на брат ми в доста спорна ситуация.. Представете си ... да ви напише акт човек, който никога не е притежавал книжка...

Шуро-баджанащината си има цена!

11.09 2014 в 14:55

Миризлив народ - миризлива милиция...

11.09 2014 в 13:09

Част от СДС периода и идиотията на псевдодемокрацията.Същата всенародна простотия и еуфория са били и след деветосептемврийската,и след октомврийската революция. Но така и не поумняваме.За да успее държавата са нужни закони ,спазването им и яко бачкане.А не гръмки фрази и спасители а ла Бойко!

11.09 2014 в 12:43

e da , ama sa sa s tapia za milicioneri - kakto i boko kratunia.

11.09 2014 в 12:39

Къде ги видяхте тези "доказани професионалисти" в милицията?>

11.09 2014 в 12:36

Малей, милиционерите и специална подготовка ли карат? Не личи...