Маса нарушения на закона в социалния дом, където пожар изпепели четирима възрастни

Там били настанени хора, без да са пожелали това. Агенцията за качество на социалните услуги отказала лиценз и наложила глоби, но домът продължил да работи

OFFNews 09 май 2022 в 16:03 1659 0

Снимка Архив

Многобройни нарушения на законодателството е установила Агенцията за качество на социалните услуги при три проверки в Дома за възрастни хора в местността"Сотира" край Варна, в който загинаха четирима души при пожар.

Той избухна в ранните часове на 7 май, около 3 ч. след полунощ и отне живота на трима мъже на 70 и 73 г. и жена на 88-годишна възраст. В болница бяха настанени две жени в тежко състояние. По-късно стана ясно, че има заподозрян - 53-годишен обитател на дома, който е настанен в психиатрия за изясняване на психическото му състояние. Той е бил в стаята, от която е тръгнал огънят.

Днес окръжният прокурор Красимир Конов обясни, че домът "няма актуален лиценз. Открити са нарушения, но въпреки това продължава да работи". Това, оказва се, не е единственото нарушение. От агенцията съобщават, че за последните по-малко от 12 месеца са санкционирали частния доставчик на социални услуги "А-2017" ЕООД за многобройни нарушения на законодателството при управлението на Дом "Свети Георги" във Варна. АКСУ е отказала да издаде лиценз след 31 декември 2021 г. поради неизпълнение на изискванията на Закона за социалните услуги.

При проверките в Дома "Свети Георги" през юли и декември 2021 г. Агенцията е установила, че в разрез със закона са настанени хора, без те да са заявили желание и да са направили личен избор. Съставен акт на управителя и е наложена глоба от 3000 лева. Друго нарушение е, че договорите за настаняване на хората не са сключени с тях, а с трети лица. Затова на управителя на "А 2017" ЕООД е издаден акт и е наложена глоба от 4500 лева. Глобите не са били платени и двете наказателни постановления са изпратени на НАП за събиране на вземанията.

Въпреки това през януари фирмата е поискала лиценз, заради което Агенцията е извършила паралелни проверки в Девня и Варна, където "А 2017" предоставя резидентни социални услуги за възрастни хора в надтрудоспособна възраст, за пълнолетни хора с деменция и за пълнолетни хора с психични разстройства. Оказало се, че услугите не отговорят на стандартите за местоположение и материална база, липсват необходимите специалисти за предоставяне на качествена грижа и дейности спрямо индивидуалните потребности на хората. Във Варна били настанени хора с различни заболявания, които са извън целевите групи по заявленията за издаване на лиценз. Смесването на групи хора с различни потребности и необходимост от различна грижа в обща среда е недопустимо по закон. Липсва щатна длъжност "социален работник", не са сключени и граждански договори с лекар и счетоводител. Друго нарушение е, че в социалната услуга не се извършва социална работа. Задоволяват се единствено основни жизнени потребности на настанените хора като хранене, помощ при тоалет, прием на лекарства и съдействие за получаване на медицинска помощ.

Заради многобройните нарушения не е издаден лиценз и е уведомен областния управител на Варна. През март обаче Агенцията е установила, че въпреки това домът продължава да работи и през април са издадени два нови акта.

Агенцията за качество на социалните услуги е сезирала незабавно прокуратурата, Върховната административна прокуратура, Върховна касационна прокуратура, Окръжната прокуратура във Варна, Окръжната прокуратура в Пловдив, Регионалните здравни инспекции във Варна и Пловдив, Областна дирекция по безопасност на храните във Варна, Дирекция "Инспекция по труда – Варна" и Община Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!