Домът за стари хора, в който загинаха 4 души при пожар, няма лиценз

OFFNews 09 май 2022 в 08:01 2023 0

Снимка Стопкадър: бТВ

"Домът за стари хора във Варна, в който пожар отне живота на четирима души, няма актуален лиценз. Открити са нарушения, но въпреки това продължава да работи", заяви окръжният прокурор Красимир Конов пред бТВ. 

В ранните часове на 7 май - около 3 ч. след полунощ, пожар избухна в дома за възрастни хора в местността "Сотира" край Варна.

Огънят, който се е разразил в една от стаите на приземния етаж на сградата, отне живота на четирима души - трима мъже на 70 и 73 години и жена на 88-годишна възраст. В болница са настанени две жени, които са в тежко състояние. 

По-късно стана ясно, че има заподозрян за палежа - обитател на дома, който е на 53 години. Той е настанен в психиатрия за изясняване на психическото му състояние. Заподозреният е бил настанен в стаята, в която е възникнал пожарът, като е бил преместен от друго социално заведение.

Прокурорът обясни, че предстои да се реши дали на заподозрения да бъде повдигнато обвинение.

Записите от камерите са иззети от разследващите и предстои да им бъде направена експертиза. На тях се вижда как въпросният мъж е в стая с жертвите.

"Той вади предварително приготвени хартии и предмети, пали ги на едното легло, после ги премества на съседното, което е неговото, после излиза от стаята пълзешком, понеже е с церебрална парализа и е много трудно подвижен", каза ст. комисар Атанас Михов, директор на Областната дирекция на МВР-Варна.

Стана ясно и че две санитарки са се грижили във въпросната вечер за обитателите, като една е следяла камерите.

Продължава лечението на приетите в болница две възрастни жени.

"Като проблем при едно такова събитие се вдишват един букет от токсични газове, винаги присъства въглеродният окис като силно отровен газ, въглеродния двуокис, тъй като става дума за пожар в битови помещения се отделят и различни концентрации цианидни съединения, на хлора, на сярата понякога. При всички случаи става дума за едно смесено отравяне при възрастни жени с множество придружаващи заболявания, но опасност за живота все още има и е възможно в резултат на този инцидент да настъпят някои усложнения, обясни д-р Мариета Йовчева- началник отделение "Токсикология" към ВМА- Варна, цитирана от БНТ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови