Маренго Трейдинг: Приложихме най-високите еко-норми в ски зона Банско

OFFNews 02 ноември 2015 в 16:44 3284 2

При модернизацията на най-стария лифт в ски зона Банско приложихме най-високите екологични норми. Лифтът Шилигарника-Тодорка е построен през 1984 година за младежката зимна универсиада и до момента е бил най-старото функциониращо съоръжение в ски зона Банско. Модернизацията е не само технически наложителна, но и силно желана от посетителите на ски зоната, се казва в прессъобщение на собственика на лифта Маренго Трейдинг ООД.

Обновеният лифт преминава по същото трасе, но със съществени подобрения на капацитета и скоростта. Досега разстоянието от 2350 метра се преминаваше за над 20 минути на триседалковия лифт. Новият шестседалков лифт с капацитет 2400 човека на час ще достига подножението на връх Тодорка само за шест минути. Той ще обслужва пистите Балканиада, Томба, петицата и десетката. Подобренията ще повишат чувствително предлаганите ски услуги в зона Банско.

С цел максимално опазване на околната среда спазвахме най-строгите екологични норми, като поставянето на стълбовете беше извършено от три хеликоптера, специално наети за целта от Швейцария. За да се изпълнят задължителните изисквания за безопасност съгласно актуализираната Директива на Европейската Комисия за такъв вид съоръжения се предвиждаше премахване на около 80 дървета.

На 30 октомври 2015 година експерти от Министерство на околната среда и водите, представители на БАН, ДНСК, Лесотехническия университет, Института по стандартизация и инвеститора извършиха прецизен оглед на трасето и единодушно решиха, че за да се изпълнят европейските изисквания за безопасност е необходимо отстраняването само на 57 дървета. Маренго Трейдинг има пълната готовност да залеси три пъти повече дървета на място, съгласувано и с разрешението на Дирекция на НП Пирин.

След като спазихме всички изисквания на българското и европейското законодателство и това беше установено от държавните органи, модернизираният лифт ще бъде въведен в експлоатация още преди началото на предстоящия зимен сезон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!