Майките на деца с увреждания блокираха бул. 'Дондуков'

OFFNews Последна промяна на 10 октомври 2018 в 19:30 1393 0

Снимка БГНЕС

Протестиращите майки на деца с увреждания блокираха бул. "Дондуков" пред Министерския съвет.

Идеята им е да покажат на управляващите, че могат да ги блокират така, както те са блокирали реформата за хората с увреждания. 

Протестът е под наслов "Системата ни убива всички - отговорност на Бойко Борисов". 

Вчера беше подписан план за действие за приемането на законопроектите за хората с увреждания. С него министрите поеха ангажимента за сроковете на реформата. 

Майките обаче се събраха на протест и днес, за да заявят, че очакват обещанията да бъдат изпълнени. 

"Поетият ангажимент от министрите дали е достатъчен, ако господин премиерът не го припознае, депутатите също", каза Мая Стоицева, една от майките от инициативата "Системата ни убива". По думите й протестиращите са видели много листчета това лято и вече на листове не се доверяват. Затова дишаме във врата им и сме тук, докато промяната стане факт, заяви Стоицева, цитирана от БТА.

С днешния протест стимулираме властта да направи необходимите крачки без колебание, заявиха майките. Те искат да посрещнат Коледа с приети закони за хората с увреждания и за личната помощ, а не да се окажат под украсената елха до палатката пред парламента в поредното очакване.

В подписания план за действие по приемане на законодателството е отразено, че Законът за хората с увреждания трябва да бъде внесен в Народното събрание на 19 октомври. Двата законопроекта - за хората с увреждания и за личната помощ ще бъдат разглеждани в пакет с цел ефективното разпределяне на допълнителните 150 милиона лева за хората с увреждания, които ще се отпуснат за 2019 година.

"Вече четири години протестираме, протестират шепа хора, но силна шепа хора и колкото и да са глухи тези в бялата сграда, ще се наложи да ни чуят", заяви една от майките.

Протестиращите няма да се откажат от протестите до реформа, която според тях, е "необходима за всички, защото засяга не само децата с увреждания, но техните родители и близки, които системата превръща в социални паразити, както и всички данъкоплатци в страната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови