Законопроектите за хората с увреждания ще са в парламента до 10 дни

OFFNews 09 октомври 2018 в 20:50 2078 0

Снимка БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, министърът на финансите Владислав Горанов и представителите на и за хората с увреждания се разбраха днес за бързо внасяне в парламента на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, съобщиха Петков и Горанов, цитирани от БТА.

До десет дни двата законопроекта ще минат през НСТС, Министерски съвет и ще бъдат внесени в Народното събрание.

Целта е до средата на декември двата проекта да бъдат приети и да влязат в сила от първи януари 2019 година, съобщи Владислав Горанов. В бюджета за 2019 годна се отпускат допълнително 150 млн. лева за политики на хората с увреждания, каза Бисер Петков.

Според Владислав Горанов държавата ще даде през 2019 година около 2,5 млрд. лева за всички хора с увреждания, включително парите отпускани през Държавното обществено осигуряване. Парите за политиките, предвидени в двата законопроекта стават 350 млн. лева през 2019 година и практически се удвояват, добави той.

Представители на организациите на и за хората с увреждания казаха, че протестите им ще продължат до окончателното приемане на двата законопроекта.

Месечната финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания ще е както следва:
- от 50 до 70,99 на сто степен на увреждането в размер на 7 на сто от линията на бедност;
- от 71 до 90 на сто степен на увреждането в размер на 15 на сто от линията на бедност;
- над 90 на сто степен на увреждането в размер на 25 на сто от линията на бедност;
- над 90 на сто степен на увреждането с чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване в размер на 30 на сто от линията на бедност;
- и над 90 на сто степен на увреждането с чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност в размер на 57 на сто от линията на бедност.

В проекта на закона за лична помощ ще се въведат ограничения за 2019 година - потребители могат да бъдат:

- лицата с трайни увреждания с определени 90 и над 90 на сто степен на трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, с право на чужда помощ;
- децата с трайни увреждания, с определени 50 и над 50 на сто степен на увреждане, с право на чужда помощ;
- както и децата с трайни увреждания, с определени 90 и над 90 на сто степен на трайно намалена работоспособност, без право на чужда помощ.

Ще има ограничение за 2019 година за максимален брой часове за ползване на личната помощ от ползвател - съобразно индивидуална оценка, но не повече от 168 часа месечно или до 8 часа на ден.

Очаква се правилникът за прилагане на Закона за хората с увреждания и методиката за индивидуалната оценка да са готови да началото на април 2019 година. Оценяването на потребностите ще започне на първи април, а от първи септември догодина да започне предоставянето и финансирането на личната помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!