Мая Манолова се среща със сънародници от чужбина заради евровота

OFFNews 27 февруари 2019 в 07:45 1547 0

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне днес с български граждани от чужбина в сградата на институцията. По време на дискусията ще бъде осъществена и видео връзка с наши сънародници зад граница.

Изслушването е провокирано от петиция, подписана от над 150 българи от цял свят, членове на избирателни секции, които потърсиха съдействие от Манолова да защити техните избирателни права, съобщиха от пресслужбата на омбудсмана.

Те настояват да продължи без прекъсване поетапното въвеждане на електронно дистанционно гласуване чрез разработване на пилотна система и провеждане на експерименти на реални избори, но с необвързващ резултат, още през 2019 г. Според тях за целта е важно да бъдат използвани модерни, практични и с висока степен на сигурност технологични решения, приложими за българските условия и лесно достъпни за избирателите.

Българите, подписали петицията, са обезпокоени и от факта, че неясният статут на Великобритания, породен от Брекзит, ще засегне вече придобити и упражнявани права, като ги лиши от възможността да гласуват на предстоящите евроизбори.

В действащия Изборен кодекс е регламентирано изискване за уседналост през последните три месеца в България или друга държава-членка на ЕС. Освен това в страните, които не са членки на ЕС, не могат да бъдат откривани избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!