Мая Манолова и фондацията на Джоан Роулинг с форум за правата на децата

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2017 в 08:52 1680 1

Омбудсманът Мая Манолова организира заключителен форум по проекта „Укрепване на капацитета на омбудсмана на Република България за независим мониторинг и популяризиране правата на децата“, реализиран в партньорство с УНИЦЕФ - Норвегия и УНИЦЕФ - България. 

Конференцията е днес от 14,30 часа в столичния хотел "Анел". На нея ще присъстват детският омбудсман на Кралство Норвегия Ан Линдбоу, представителят на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде, Ивар Стокерайт – директор в УНИЦЕФ – Норвегия, доц. д-р Велина Тодорова – член на Комитета по правата на детето на ООН, както и представители на държавни институции и неправителствени организации, работещи в областта на детските права.

Чрез двустранния проект бяха обменени опит и добри практики между Република България и Кралство Норвегия – първата държава, учредила самостоятелен омбудсман за децата, който от създаването си през 1981 г. до момента се е утвърдил като модел за независимо наблюдение на правата на децата и изслушване на тяхното мнение.

В рамките на инициативата омбудсманът Мая Манолова реализира поредица от събития и форуми, посветени на децата. Сред тях е и новата Национална кампания „Нашето дете“, насочена към популяризиране на детските права и институцията на омбудсмана сред подрастващите, като техен защитник и пазител.

На конференцията сертификати ще получат първите посланици на омбудсмана сред децата - Ния Атанасова от гр. Силистра, Емилияна Станкова от гр. Перник, училищният омбудсман на ПГПЧЕ „Васил Карагьозов“ Ивана Янева и нейната заместничка Ивета Христова от гр. Ямбол. Освен това ще бъде подписан Протокол за взаимодействие и партньорство в интерес на българските деца между Омбудсмана и българския клон на фондация „Лумос“.
Проектът „Укрепване на капацитета на омбудсмана на Република България за независим мониторинг и популяризиране правата на децата“ се осъществи с подкрепата на Фонда за двустранни отношения на национално ниво по Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. в сътрудничество с Детския фонд на ООН /УНИЦЕФ/.