Лозан Панов: Вчера бях по-голям оптимист за съдебната реформа

ОFFNews 23 юли 2015 в 18:36 4252 4

Лозан Панов.

"Умерен оптимист съм, може би вчера бях по-голям", заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред bTV. 

Изказването му идва няколко часа, след като 6 от партиите в парламента обявиха, че са се споразумели за конституционните промени и съдебната реформа, но с цената на „исторически компромис”.

„Би ми се искало да е „исторически шанс, но очевидно политиката е свързана с компромиси. Ако бяха подходили по по-различен начин, ако бяха заложили една по-кардинална и по-дълбочинна реформа, от която да се отстъпва, може би положението щеше да е друго”, заяви той, като допълни, че утре ще ни чака нова новина.

Според Панов разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии е нещо хубаво и е първа крачка в правилната посока. Досега са сменяни няколко членове на ВСС, но резултат не е имало, което показва нуждата от различни мерки.

„От някъде трябва да се започне. Тъй като ВСС е главата на съдебната система, а всички знаем, че рибата се вмирисва откъм главата, очевидно е, че трябва да се смени моделът”, смята той.

Съдия №1 даде пример с новоизбрания председател на СГС Калоян Топалов, който иска да промени „незадоволителното” състояние на съда и ВСС би могъл да бъде както опора, така и спънка за него. Панов отбеляза, че е необходимо въпросите, свързани с работата на съда и прокуратурата да се разглеждат от тези, които са наясно – съответно съдии и обвинители.

Той беше категоричен, че „всяка власт трябва да бъде контролирана" и не може да съществува власт, над която не стои никой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!