Quantcast

Лозан Панов: Вчера бях по-голям оптимист за съдебната реформа

ОFFNews Последна промяна на 23 юли 2015 в 18:36 3517 4

Лозан Панов.

"Умерен оптимист съм, може би вчера бях по-голям", заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред bTV. 

Изказването му идва няколко часа, след като 6 от партиите в парламента обявиха, че са се споразумели за конституционните промени и съдебната реформа, но с цената на „исторически компромис”.

„Би ми се искало да е „исторически шанс, но очевидно политиката е свързана с компромиси. Ако бяха подходили по по-различен начин, ако бяха заложили една по-кардинална и по-дълбочинна реформа, от която да се отстъпва, може би положението щеше да е друго”, заяви той, като допълни, че утре ще ни чака нова новина.

Според Панов разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии е нещо хубаво и е първа крачка в правилната посока. Досега са сменяни няколко членове на ВСС, но резултат не е имало, което показва нуждата от различни мерки.

„От някъде трябва да се започне. Тъй като ВСС е главата на съдебната система, а всички знаем, че рибата се вмирисва откъм главата, очевидно е, че трябва да се смени моделът”, смята той.

Съдия №1 даде пример с новоизбрания председател на СГС Калоян Топалов, който иска да промени „незадоволителното” състояние на съда и ВСС би могъл да бъде както опора, така и спънка за него. Панов отбеляза, че е необходимо въпросите, свързани с работата на съда и прокуратурата да се разглеждат от тези, които са наясно – съответно съдии и обвинители.

Той беше категоричен, че „всяка власт трябва да бъде контролирана" и не може да съществува власт, над която не стои никой.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.07 2015 в 20:56

Браво, Лозко! Ти си последната ни надежда!

23.07 2015 в 19:09

#02 в детската градина може и така да се разсъждава. Взимам си камиочнето на си ти куклите.

Ама за съжаление в парламента в България има избрани от народа различни партии. и някак 160 депутата трябва да гласуват промените.

Видно повече от 1/3 от депутатите в настоящия парламент са със силни зависимости към руската мафия и/или турското разузнаване.

За Радан Кънев и Борисов - еми честно казано предпочитам нещо да свършат. Ако това могат да свършат на тоя етап добре - да сядат и да го вършат.

Какъв е другия избор? Напускат парламента подават оставки и пак избори? Каква ще е разликата? ЩЕ имат ли 160 депутата в следващия паралмент? А още по-зле избираме велико народно събрание и вътре е същата организацияи и реално то се проваля тотално, обаче същевременно всички други по-малки реформи са тотално блоирани за 2 години?

Ок по съдебната реформа има някакво начало и то не най-лошото.

Имат за правене реформа на пенсиите, реофрма на армията, реформа на образованието, реформа на администрацията, реформа на здравната система.....хайде да видим и там какво ще се случи.

23.07 2015 в 18:51

Реформаторите се надупиха на ДПС, Радан Кънев не оправда очакванията ми, и се сля с корумпираните политици - ДПС отново победиха и ще се радвам някой по-компетентен да ме обори.

23.07 2015 в 18:43

г-н Панов, колко са магистратите като Вас и къде са? Май Вие сте единственият, който иска да има наистина съдебна реформа.