Lockheed Martin съобщи за успешен първи полет на F-16 Block 70

OFFNews 25 януари 2023 в 10:55 5478 3

F-16 Block 70

Снимка Локхийд Мартин

F-16 Block 70

Американската компания Lockheed Martin съобщи вчера за успешен първи полет на изтребител F-16 Block 70 в базата си в Грийнвил, Южна Каролина. На поточната линия там са и българските изтребители F-16. 

Полетът се е състоял на 24 януари в 9:17 сутринта (източно време, САЩ), с тестовите пилоти на Lockheed Martin Дуейн „Про“ Опела и Монеса „Сирена“ Балжизер. Общото полетно време е около 50 минути и полетът е включвал проверки за летателната годност, на двигателя, контрол на параметрите на полета и проверки на горивната система, както и базово управление на самолета.

„Днешният успешен полет е доказателство за упоритата работа, отдадеността и ангажираността към нашите клиенти и техните мисии“, коментира О Джей Санчез, вицепрезидент на Integrated Fighter Group, която включва програмата F-16, в съобщение, изпратено до медиите. „Този крайъгълен камък демонстрира стремежа на Lockheed Martin да напредне с програмата и да предостави този така необходим самолет и неговите усъвършенствани възможности за опазване на сигурността в 21-ви век“, добавя той.

Този изтребител F-16 Block 70 е първият от 16 самолета, които ще бъдат доставени на Бахрейн. Шест държави вече са избрали самолет Block 70/72. В допълнение към договорените към момента за производство 128 самолета, миналата година Йордания подписа Писмо за оферта и приемане (LOA) за 8 самолета и миналата седмица подписа допълнителен LOA за още 4 самолета. В резултат Lockheed Martin получи договор за започване на дългосрочни дейности за самолетите за Йордания. България също е подписала LOA за допълнителни 8 самолета за своя флот. Така общият брой поръчани F-16 Block 70 ще достигне 148 броя.

„Lockheed Martin е напълно ангажиран с предоставянето на качествени платформи за критичните мисии на нашите клиенти и аз съм горд с нашия талантлив екип в Грийнвил, каза Даня Трент, вицепрезидент на програмата F-16 и ръководител на завода в Грийнвил. „Това е кулминацията на значителна развойна дейност, дизайн, дигитално инженерство, верига за доставки и модерна производствена линия на вече доказана платформа, която ще продължи да предоставя услуги в подкрепа на националната сигурност на клиентите ни за десетилетия напред“, добави Даня Трент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

25.01 2023 в 12:08

А с оная консерва Су-57 какво става, рашките вкараха ли на въоръжение трети или... в перспектива... евентуално...? :D

2051

1

Propaganda

25.01 2023 в 11:10

Къде са рашистките троли еврака, пешака и прочие митрафонови ташака да ни обясняват как чертежите не летели?