Лекарите ще проверяват по електронен път дали пациентите им са пенсионери

OFFNews Последна промяна на 25 февруари 2014 в 11:57 1872 1

Лекарите ще могат вече да проверяват по електронен път дали пациентите им са пенсионери. Това ще бъде възможно след подписването на споразумение за обмен на данни между Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса.

Споразумението беше подписано в понеделник между управителя на НОИ Бисер Петков и управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Обменът на данни е необходим след намаляването на потребителската такса за пенсионери при посещение на лекар на 1 лев. 

Информацията за това кои граждани са упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще може да се използва от лекарите, лекарите по дентална медицина и лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ, сключили договор със Здравната каса.

Достъпът до електронната услуга ще става чрез системата, използвана от лекарите, след подаване на заявление по образец до НЗОК. Всеки първи работен ден на седмицата Касата ще предоставя на НОИ списък на лекарите, подали заявления през предходната седмица. На базата на този списък ще се издава уникален код за достъп, който лекарите ще получават по електронна поща чрез подписано с електронен подпис съобщение.

Новата електронна услуга ще бъде активна от 10 март, като в базата данни ще е включена информация към тази дата. След това ежемесечно ще се добавят данни за упражнилите правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Описание на начина за достъп до наличната в базата данни информация ще бъде публикувана на интеренет страниците на НОИ и НЗОК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.02 2014 в 12:50

Огромен напредък! Скоро ще започнат да проверяват и дали са хора.