Лекари се обявиха против политически рокади в болницата в Ямбол

Вероника Шербанова 10 декември 2013 в 11:31 1937 0

Лекари. Снимка: БГНЕС
Лекари. Снимка: БГНЕС

 

Лекари от Ямбол се обявиха против готвени политически рокади в многопрофилната болница в града.

Те изпратиха писмо до здравния министър Таня Андреева с молбата да няма политически пристрастия при определянето на новите членове на Съвета на директорите на болницата.

Очаква се промените в състава на Съвета да бъдат направени на 11 декември, когато ще се проведе Общо събрание на акционерите на МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Това е причината да се свика извънредно заседание на Районната колегия на Българския лекарски съюз, където е взето решение да се изпрати писмо до здравния министър с молбата да се изоставят партийните пристрастия при избора на нови членове на Съвета.

„Здравеопазването е висш национален приоритет и като такъв винаги трябва да бъде надпартийно  и да не се политизира. Считаме, че ръководителите на лечебните заведения трябва да бъдат разглеждани надпартийно, като експерти, обслужващи интересите на лечебното заведе-ние, което ръководят, на лекарите, работещи в него, и на пациентите. Основен критерий за професионалните качества на ръководителите на лечебните заведения трябва да бъде ефективността на тяхната мениджърска дейност, която включва и приноса за финансовата стабилност на съответната болница“, пише в писмото до Таня Андреева.

Когато са налични видими положителни резултати от работата и издигане на престижа на болницатаот нейното ръководство, не трябва да се правят немотивирани и безпричинни политически смени и съмнителни политически назначения, категорични са лекарите.

От БЛС-Ямбол настояват при смяна на членове в състава на Съвета на директорите да бъдат изложени мотивите за решението и причините, налагащи всяка следваща смяна в Съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови