Отново промени в ръководството на НЗОК

Нели Чолашка 10 декември 2013 в 10:55 2090 0

НЗОК

Снимка БГНЕС

НЗОК

 

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Румяна Тодорова ще трябва скоро да подаде оставка, а за поста ще бъде проведен конкурс.

Това решиха депутатите с промени в Закона за здравното осигуряване, които бяха приети днес на първо четене, след като вчера дебатираха по тях.

Промените предвиждат касата да се ръководи от директор, избран с конкурс. От 2010 г. начело на НЗОК е управител, който се избира от депутатие. ГЕРБ въведе това правило, за да постави свой човек за управител.

През 2010 г. за шеф на здравната каса беше избрана д-р Нели Нешева, но в началото на 2012 г. тя беше принудена да подаде оставак заради огромен бонус, който си беше самоопределила.

Поста пое Пламен Цеков, но очаквано той беше сменен през лятото на тази година от новата власт, която върна начело на касата д-р Румяна Тодорова, сестра на евродепутата Илияна Йотова от БСП.

В преходните и заключителните разпоредби на новите текстове на Закона за здравното осигуряване е записано, че настоящият управител на касата подава оставка в деня на обнародване на промените. Очаква се това да стане в началото на следващата година.

Променят се и другите органи на управление на НЗОК - от двустепенна система на управление – Надзорен съвет и управител тя става тристепенна – Събрание на представителите, Контролен съвет и Управителен съвет.

Всички работещи в националната и районните каси вече няма да са държавни служители по тяхно настояване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!