Смяна на шефове в здравеопазването

Вероника Шербанова 01 юли 2013 в 14:50 4841 3

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Смяна на шефове в здравеопазването предизвика вълнения сред лекарското съсловие, а медиците в някои болници излязоха на протест. Част от смените са планирани още от служебния кабинет, когато бяха проведени конкурси за директори на 14 болници, други идват изненадващо. 

Миналата сряда беше уволнен директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Хасково д-р Славчо Близнаков. Новината за уволнението на д-р Близнаков разгневи медиците в лечебното заведение и те излязоха на протест в негова защита, като нарекоха уволнението „политически преврат“.

Лекарите нахлуха на Общото събрание на акционерите на болницата и го прекъснаха. Избраният за нов директор д-р Живко Атанасов се оттегли още преди да е назначен официално. 

За сметка на това в петък здравният министър обяви, че в хасковската болница започва проверка. Решението било взето, след като от лечебното заведение дошли лекари и казали, че нещата в Хасково не вървят както трябва.

Понякога финансовите резултати не са само по вина на мениджмънта и не са единственото, по което се преценява работата в една болница, важен е климатът и как работят колегите, обясни министър Таня Андреева. На протеста в защита на д-р Близнаков е имало само двама лекари, категорична е тя.

Андреева добави, че е насрочила среща с д-р Славчо Близнаков тази сряда.

В сряда миналата седмица на заседание на Съвета на акционерите по решение на Министерство на здравеопазването беше уволнен и директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Пенко Кацарски. На негово място беше назначен хирургът д-р Васил Вълчев.

Кацарски беше назначен за директор само няколко месеца след като ГЕРБ пое управлението на страната. При напускането на досегашния си пост той заяви, че оставя болницата в добро финансово състояние и с двойно по-голяма печалба в сравнение с миналата година.

Новоназначеният за директор на пазарджишката болница д-р Вълчев е сред близките приятели на областния лидер на БСП в Пазарджик Георги Мърков, твърдят запознати.

Миналата седмица в Специализираната болница по онкология в София бяха сменени двама от членовете на Съвета на директорите. Доц. д-р Петранка Троянова и Ласко Лазаров бяха назначени на мястото на доц. Лилянда Еленкова и проф. Страшимир Каранов.

Това предизвика недоволството на медиците в болницата, които за втори пореден ден излязоха на протест в двора на лечебното заведение. 

Протестиращите обявиха, че познават методите на доц. Троянова и затова не я одобряват.

Доц. Петранка Троянова е бивш директор на Онкологията, която беше уволнена след прокурорско решение заради извършени от нея нарушения.

От своя страна здравният министър Таня Андреева обяви, че в понеделник в лечебното заведение започва проверка. Ако не бъдат установени нарушения, директорът доц. Здравка Валерианова няма да бъде уволнена, заяви Андреева.

По думите ù в началото на тази година е имало проверка, при която са установени нарушения, но бившият здравен министър Десислава Атанасова не е направила нищо по въпроса.  

Здравният министър Таня Андреева поиска в петък оставката на управителя на Здравната каса Пламен Цеков от трибуната на Народното събрание.

Свидетели сме не само на непрозрачност, но и на действия на Касата в лицето на нейния управител, които бяха оборени в съда по повод методиката на НЗОК. С оглед на това, че липсва нормален диалог между министерството, Здравната каса и парламента, мога да се присъединя към искането на съсловните организации за оставка на Пламен Цеков, заяви Андреева.

Моята позиция не може да бъде по-различна от тази, която защитава всички хора, свързани със сферата на здравеопазването, посочи тя.

Мандатът на Пламен Цеков е до 12 февруари 2015 г. Той беше назначен на поста, след като д-р Нели Нешева беше отстранена заради скандала с раздадените бонуси в държавната администрация.

През последните месеци оставката на д-р Цеков беше искана нееднократно от Българския лекарски съюз заради въведената от тази година нова методика за разпределение на средствата от НЗОК към болничната и извънболничната помощ. Заради въвеждането на лимити на медицинските дейности медици в цялата страна протестираха в края на февруари с искане за оставка на Цеков.

За да бъде реално уволнен шефът на Здравната каса обаче, е необходимо да има влязла в сила присъда за престъпление, да има установен конфликт на интереси или да бъде доказано, че той системно нарушава задълженията си и не изпълнява нарежданията на Надзорния съвет на НЗОК, който на практика контролира дейността му.

Управителят на Касата може да бъде сменен и при смъртта му или ако сам подаде оставка.

Тъй като за момента няма друга възможност за смяната на Пламен Цеков, здравният министър може единствено да го призове да се оттегли сам. Нещо, което Цеков категорично отказва да направи.

Преди дни в медийното пространство се появи информация и че се готви уволнението на директора на Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив проф. Карен Джамбазов. За неговия пост в публичното пространство се завъртя името на д-р Илия Баташки, който беше директор на болницата по времето на тройната коалиция. Засега смяната не е потвърдена от здравното министерство. Докато Баташки беше директор на болницата, задълженията на лечебното заведение се увеличиха от 22 млн. лева на 30 млн. лева. Миналата година пък стана ясно, че неговият екип е купувал консумативи без търг и така е нанесъл щети за милиони.

Лекарите от болницата в Пловдив се заканиха да направят жива верига около сградата, за да подкрепят сегашния директор.

Здравният министър заяви в петък, че в още осем болници ще има конкурси за смяна на директорите, като причината е единствено изтичането на договорите за управление. Андреева категорично отрече да има подготвен списък с директори на лечебни заведения, които ще бъдат уволнени. „Да покажат списъка с подготвените смени на директори, подготвен от мен и подписан. Ако те го покажат, аз си тръгвам утре. Това са грозни спекулации. Министърката не готви смяна на никого, докато не минат проверките на болниците, докато не се разгледат годишните финансови отчети“, допълни д-р Андреева.

Нямам никакво намерение, както направиха от ГЕРБ, с един удар да изчистя всички лекари, само защото са от ГЕРБ. Аз самата съм била репресирана като директор на софийска болница, защото не съм била член на ГЕРБ, коментира Андреева.

Това кой на коя партия е член, няма да бъде водещото. Там, където има сериозно потъване на болниците, ще има смяна, обяви министърът.

Рокадите от последната седмица Андреева обяснява с това, че разглежда финансови разчети, проверява състоянието на болниците и така преценява дали е необходима смяна на директора на лечебното заведение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!