Под заплаха от стачка Андреева обеща 100% заплащане на болниците

Вероника Шербанова 30 октомври 2013 в 13:59 1735 4

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Няма нужда лекарите да стигат до крайни действия, защото дейността на болниците ще бъде заплатена на 100%. Това заяви здравният министър Таня Андреева по време на откриването на дискусия за Националната здравна стратегия 2014–2020.

В най-лошия случай това ще стане през януари, като парите ще дойдат от бюджета за следващата година, посочи Андреева.

В закона за НЗОК има нови текстове, които ще позволят по-гъвкаво третиране на бюджета, освобождаване до 5% от резерва преди септември 2014 г. и възможност за актуализация на бюджета през втората половина на годината, обясни Андреева.

Лекарите обявиха, че излизат на предупредителен протест в петък заради отказа на Надзорния съвет на Здравната каса да поиска актуализация на бюджета на Касата за тази година. Заради това НЗОК ще може да заплати само 80% от дейността на болниците за октомври и ноември.

Преди дни Българският лекарски съюз да сезира главния прокурор Сотир Цацаров заради това, че директорите на болници са принуждавани да подправят документи, като обявяват в тях само 80% от извършените медицински дейности в лечебните заведения.

По този повод здравният министър обяви, че не се притеснява. Аз лично не намирам основание, не намирам къде е престъплението, за да бъде сезирана прокуратурата, категорична е Андреева.

Само ще призова лекарския съюз по същия начин да помогне на Министерството на здравеопазването да сезира прокуратурата за откраднатите 1,4 млрд. лева в противоречие със Закона за здравното осигуряване, допълни тя.

Андреева обеща още вчера болниците да получат на 100% парите, които им дължи Касата. Въпреки това лекарите са категорични, че ще излязат на предупредителен протест в петък, за да се противопоставят на случващото се в българското здравеопазване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови