Болниците получават 80% от изработеното за октомври и ноември

Вероника Шербанова 29 октомври 2013 в 11:14 1747 0

Людмила Петкова, зам.-финансов министър, Снимка: МФ
Людмила Петкова, зам.-финансов министър, Снимка: МФ

Болниците ще получат едва 80% от изработеното за октомври и ноември, тъй като бюджетът на НЗОК за тази година няма да бъде актуализиран. Това стана ясно след извънредното заседание на Надзорния съвет на Касата вчера.

Очаква се дефицитът на Здравната каса в края на годината да бъде между 80 и 90 млн. лева, които ще бъдат платени от бюджета на Касата за следващата година.

Актуализацията на бюджета не е вариант, защото би увеличила дефицита на Касата, заяви председателят на Надзора и зам.-министър на финансите Людмила Петкова.

Което не бъде изплатено на болниците през 2013 г., ще бъде платено през януари следващата година, увери Петкова.

Продължават да се търсят възможности за намаляване на очаквания дефицит, като една от тях е увеличаване на събираемостта на здравните вноски. Колкото по-голяма сума влезе в бюджета от здравни вноски през тази година, толкова по-малко ще трябва да се разплаща от бюджета за следващата, посочи Петкова.

Вчера стана ясно, че Българският лекарски съюз е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров за това, че НЗОК изнудва и рекетира болниците и ги склонява към извършване на документални престъпления.

Касата е дала указания директорите на болници да фактурират не цялата дейност, а 80% от нея и оказват натиск за коригиране на вече представените финансово-отчетни документи, обясни председателят на Съюза д-р Цветан Райчинов.

По думите му ако няма актуализация на бюджета на НЗОК за тази година, лекарите са готови да излязат на протест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови