Костите на 400 български войници са изринати от 2 гробища в Македония

OFFNews 14 октомври 2021 в 18:27 5575 1

Снимка Фондация Македония

Информацията за унищожаване на две български военни гробища на територията на Северна Македония се приема много сериозно, обявиха днес от външното ни министерство.

Ведомството обеща да "работи активно за изясняване на фактите и предприемане на съответните действия."

Става дума за сигнал от Фондация Македония, че костите на близо 400 български войници, загинали в Първата световна война, са изринати от две масови погребения заради строителството на магистрала край Кавадарци.

Военните гробища се намират в района на село Дреново, където има паметни знаци и каменни пирамиди за вечна памет, поставени от българската държава през 1916 г.

"България отдава голямо значение на въпроса за опазване на българското културно-историческо наследство и на българските военни гробища в Република Северна Македония. Държавата ни от години провежда политика по издирване и възстановяване на българските военните гробища и паметници в Република Северна Македония. В основната си част те се намират в много тежко състояние в резултат на провежданата в миналото последователна политика на дебългаризация на територията на днешна Република Северна Македония. Обръщали сме се многократно за съдействие към властите в Скопие, които знаят, че това е един от болните за България въпроси. Призиви към властите в Република Северна Македония за съдействие по издирване, възстановяване и опазване на българските военни гробища бяха отправени и в единодушно приетата на 10 октомври 2019 г. Декларация на 44-ото Народно събрание" - заявиха днес от външното ни министерство.

Почитането на паметта на загиналите е общочовешки въпрос и подходът към него е знак за степента на възприемане на европейските ценности, отбелязват още от МВнР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

Валери Дяков

15.10 2021 в 16:21

БНТ изказва доста предпазлива позиция, че под паметниците може и да няма погребани войници. Това обаче противоречи на няколко неща - първо на инициативата за възстановяване на единия от паметниците през 2009 от сдружение "Плиска", което е направено именно заради погребаните там войници и офицери (вж. архивите на Информационна агенция "Фокус") и второ на данните на ДВИА от 1938 г., в които се отбелязва, че един от пунктовете, където има български военни гробища е именно "гара Дреново", където са погребани 432 военнослужещи (ДВИА, ф. 39, оп. III, а.е. 185, л. 69).
 
X

Подкастът на OFFNews