Константин Пенчев: Промени в конституцията да се направят от обикновено НС

ОFFNews 22 април 2015 в 12:09 4600 1

Снимка БГНЕС

Константин Пенчев

Трябват промени в конституцията и те могат да бъдат направени от това Народно събрание. Това каза омбудсманът на Република България Константин Пенчев, предаде БГНЕС.

Пенчев днес отново заяви, че трябва да се започне с промени в конституцията. На въпрос от какъв вид Народно събрание,омбудсманът отговори: Безспорно от обикновено Народно събрание. Според него трябват промени, които могат да бъдат направени от това НС, защото "ако кажем промени от Велико Народно събрание, просто казваме реформа забравете".

Днес бе представен отчет за 10 години омбудсман на Република България. Константин Пенчев е вторият омбудсман на страната. 38 340 жалби, постъпили от създаването на институцията. Два пъти повече граждани са обслужени от приемната на омбудсмана – 72 824. А гражданите, приети лично от омбудсмана са 1 968. Константин Пенчев е категоричен, че безспорно има нужда от тази институция.

Омбудсманът потвърди, че би се кандидатирал за втори мандат. Мандатът на омбудсмана е 5-годишен и той може да бъде избран и за втори. Константин Пенчев бе избран от Народното събрание за този пост през април 2010г. и така мандатът му изтича през есента на тази година.

На въпрос дали би се кандидатирал отново, Пенчев отговори, че ако каже не, според него трябва да има две причини: едната, че се е провалил в първия мандат и втората, че се е уморил, но той няма нито едната от двете.

"Не смятам, че съм се провалил. Мисля, че има още доста неща да направя за хората. Мисля, че хората малко повече ми вярват", каза Пенчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!