КАТ ще проверява и глобява за готовност за зимата

OFFNews 17 ноември 2014 в 07:57 2199 4

Акция "Зима".

КАТ заедно с ДАИ стартират акция „Зима”, при която автомобилите ще бъдат проверявани на пътя за готовност за зимата.

Шофьорите имаха две седмици толеранс, през които само бяха предупреждавани, без да бъдат глобявани, съобщи Нова телевизия.

От днес всички шофьори ще бъдат санкционирани, ако автомобилът им не е готов за зимата.

Катаджиите ще следят за изправни чистачки, гуми и светлини. Съвместно с инспекторите от ДАИ на практика ще извършват технически прегледи на пътя.

От днес се въвежда и зимното поддържане на републиканската пътна мрежа. Всички снегопочистващи фирми са задължени да бъдат в денонощна готовност. Снегорините вече трябва да са на пътя 6 часа преди да започне снеговалежът.

Машините ще бъдат позиционирани на 300 рискови точки из цялата страна, така че да бъде сигурно, че няма да има непочистени пътища.

В някои общини няма готовност на фирмите за зимно почистване, каза пред БНТ шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

Областите София, Стара Загора, Плевен, Перник и Смолян са в критично състояние заради неподписани все още договори с фирми и може да са застрашени от потъване в преспи.

Лазаров уточни, че до утре вече има обещание да бъдат налични във фирмите материалите за снегопочистване.

Ако това не стане и те не са готови да почистват, то ще се ползва фирма от съседна област.

Той призна, че и АПИ не е съвсем готова за зимата заради дупка от 15 млн. лв. в бюджета на агенцията, които тя очаква да получи с актуализацията на Бюджет 2014 г.

Тези пари не са за зимно почистване на републиканската пътна мрежа, а за подготовка на пътищата, уточни Лазаров. Парите за почистване на снега били осигурени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!