Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Калфин поиска 40 лева по-висока минимална заплата

OFFNews 25 ноември 2014 в 12:13 2257 3

Минималната заплата да се увеличи с 40 лева и да стане 380 лева от 1 януари. За това ще лобира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, съобщи той пред БНР.

Това увеличение е заложено в дългосрочната финансова рамка, уточни той.

Вицепремиерът потвърди позицията си, че ще настоява за по-плавно увеличение на пенсионната възраст от заложения за догодина вариант с по 4 месеца на година за масовата трета категория труд. Калфин застана и зад идеята за вдигане на осигуровките за пенсия в дългосрочен план.

Той обясни, че замразяването на параметри в социалния сектор е вредно и за това ще настоява и за ръст на максималния осигурителен доход.

„В момента прагът на бедност е 286 лв. Но при всички случаи 15 месеца дефлация в България означават убито потребление и убит вътрешен пазар. Няма как това да не се отрази върху цялата икономика. Един от начините за решаване е чрез раздвижване на най-ниските доходи - хората, които не могат да си позволят стоки от първа необходимост", каза още Калфин.

Калфин допълни, че одобрява идеята за данъчни облекчения за работещи родители с деца, но предложеният от ГЕРБ вариант е символичен.

Също днес депутатите от партията на Калфин АБВ предложиха Бюджет 2014 да бъде актуализиран така, че да позволи добавка за всички пенсионери за Рождество, а не само за тези с най-ниски пенсии, които по план трябва да получат по 40 лева допълнително.

Така ще са нужни 110 млн. лв. вместо 50 млн. лв., колкота са предвидени в момента за добавките.

Предложението не беше подкрепено от останалите партии във временната бюджетна комисия, която обсъжда и гласува днес на второ четене проекта на актуализация на Бюджет 2014.

От АБВ са объркали източника на средствата за пенсиите - бюджета на Държавното обществено осигуряване, и са поискали да се увеличи с 60 млн. лв. бюджетът на социалното министерство. Не сте адресирали правилно средствата и не сте посочили откъде ще дойдат парите за този допълнителен разход, направи им забележка председателката на комисията Менда Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews