Калфин е за отпадане на ранното пенсиониране на военни и полицаи

Юлиан Христов Последна промяна на 19 ноември 2014 в 11:54 8138 5

Социалният министър Ивайло Калфин е за премахване на ранното пенсиониране на военни и полицаи.

Пред журналисти министърът обясни, че освен стаж е редно за всички категории труд да има и възраст.

"Това обаче трябва да е съобразено с възможностите на тези хора в тази система да работят друг вид работа, защото някой полицай или военен, който е изпълнявал тежки мисии надали може да ги изпълнява след 15-те години, които са в закона, но това не означава че трябва да се пенсионират на 34-35 години. Те трябва да имат възможност за работа при условия, които са приемливи за състоянието им", обясни Калфин.

Сега служителите в Министерството на отбраната, ДАНС и полицията се пенсионират при определен брой години стаж. Служебното правителство на Георги Близнашки имаше идея този режим да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест при навършена възраст и осигурителен стаж. След недоволството на полицаи, които излязоха на протест, идеята беше замразена. 

Според вицепремиера Калфин въвеждането отново на темата за възраст за пенсиониране, която според него "трябва да се случи", би трябвало да е съчетана със сигурност за хората от системата на сигурността. "Един летец има 15 години стаж и се смята, че след това не може да изпълнява толкова добре професията си. Мо же би не трябва след 15 години стаж да излиза в пенсия автоматично, но той трябва да има възможност и сигурност в тази система да продължи, до навършване на съответните години, които му позволяват стаж и за възраст", обясни Калфин.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2014 в 14:12

Кога ли ще престанат да дават помощи на фиктивно,,самотни майки,,. Започнаха да се развеждат ,само и само да взимат помощи.В действителност си живеят като семейство,но няма кой да провери.До кога данъчните ще си седят в кабинетите и ще чакат някой да дойде да си плати данъците.Във всякой магазин не дават касови бележки.ИМА ДОСТА НЕ ЗАКОНИ ТАКСИТА.По морето никъде не дават билет за чадъри и шезлонги,или пък за разходка с лодка ,или пък за плажни забавления и куп други неща...Не се осигуряват много лица в частния сектор.Издават се фалшиви ТЕЛК РЕШЕНИЯ....

19.11 2014 в 15:16

Мен ме интересува основно кога ще преразгледат всички социални помощи, които се дават от бюджета. Раздават се всякакви семейни, детски, за деца "инвалиди", деца, непризнати официално от баща си и т.н. И тези пари се дават най-вече на хора, които никога не са работили, една стотинка не са внесли в хазната и нямат нито желание, нито намерение да превъзмогнат мързела си и манталитета си на паразити.
От друга страна - да се занимават със спестяване на пари от пенсии, когато извършат административната реформа. До момента, в който не навлезе адекватно електронно правителство, всички други приказки за съкращаване на разходи, са прах в очите и евтин популизъм.

19.11 2014 в 13:56

Цялата философия се базира на грешното предположение, че човек има една професия през целия си живот. Комунизмът си отиде. Днес може да си полицай, утре шофьор, в други ден да търгуваш на фондовата борса.

19.11 2014 в 13:20

правилно. Пенсионира се млад, вземе 26 заплати. Особено милиционерите, хайде 26 заплати на военните е справедливо, и отиде да работи охранител нощни смени или друга работа. Уморен от работата като полицай. Стига. Не само това- ежегодна проверка на полицаите-!!!! на физическото им състояние. Не може жена полицай да тежи 100 кила и да разчиташ че ще догони някой престъпник (защото познавам такава). Да не говорим че не вдъхва доверие. Нито пък ако е мъж.

19.11 2014 в 12:34

Калфин е доказателство, че във всички партии има нормално мислещи хора, къде повече, къде по малко. Тъпанарското поведение на партиите до сега, на всеотричане и всеоплюване на опонента, не води до нищо добро. Има проблеми в държавата, които трябва да се решат, и тяхното решаване не зависи от убежденията на политиците, леви ли са, десни ли са. Аман вече от маяманоловщина. А всеоплюването по форумите ще си продължи, добре че нищо не зависи от форумните всезнайковци.