Какво успяха да изкупят дотук руските управляващи от България?

OFFNews 27 септември 2016 в 13:33 7790 5

Руският вицепремиер Дмитрий Козак.

Семействата на поне шест високопоставени партийни функционери от управляващата партия на президента на Русия Владимир Путин имат фирми и недвижима собственост в България, съобщава "Дневник".

Темата около имотите на руснаците у нас стана актуална след непремерено изявление на новоизбрания депутат в Думата Пьотр Толстой, който заяви пред БНТ, че Русия ще изкупи страната ни, както вече е направила с половината ни черноморие.

Синът на вицепремиера на Русия Дмитрий Козак - Алексей, и на председателя на правната комисия в руската Дума Владимир Плигин - Александър, са собственици на фирми, регистрирани във Варна през 2008 г.

Руските граждани обикновено регистрират фирми у нас за да могат да купят собственост. Tова са направили и семействата на двама политици, които според руските медии са сред най-близките до Путин.

Алексей Козак притежава фирмата "Нептун Про" ЕООД, а Александър Плигин е собственик на фирмата "Юпитер Про" ЕООД.

И двете компании първоначално са регистрирани във Варна на един и същ адрес на ул. "Атанас Георгиев" No 6, ет. 1, ап. 2 през март 2008 г. като дъщерни на "НЕВА БЪЛГАРИЯ" ООД. Управлявящите на "НЕВА" и дъщерните фирми първоначално са Сергий Косинкин и Максим Косинкин.

"НЕВА" продава дяловете от "Нептун Про" през 2009 г. на Юлия Евгениевна Квачева, чието бащино и фамилно име съвпадат с тези на Наталия Квачева, която е втората жена на Козак. През 2012 Алексей Козак купува фирмата от Квачева. Козак прехвърля дяловете си на Николай Митев на 2 октомври 2014 г., за да си ги купи обратно на 28 октомври същата година. Оттогава фирмата е с нов адрес - гр. Несебър 8230 ж.к. Естебан, вх. Д, ет. 4, ап. Д-42. На същия адрес има апарт-хотел. От отчета на компанията за миналата година личи, че фирмата е инвестирала в недвижима собственост и цената на покупката е 96 000 лв. От началото на този месец фирмата е обявена в ликвидация.

От имотния регистър става ясно, че "Нептун" притежава и апартамент от 183.7 кв. м., от вилно селище в местност - Буджака в гр.Созопол

"Юпитер Про" е придобита през 2009 г. от съпругата на Владимир Плигин - Нина Плигина, а през 2013 г. тя прехвърля фирмата на Александър Владимирович Плигин. От 26 септември 2014 година, адресът на "Юпитер" е същият като на "Нептун" - гр. Несебър 8230 ж.к. Естебан, вх. Д, ет. 4, ап. Д-42. От финансовия отчет на компанията се вижда, че тя е инвестирала 91 000 лв. "в земя и сгради", а от имотния регистър, че става въпрос за апартамент в същия комплекс от 170.88 кв. в Буджака.

През август 2012 г. Руската дума започна обсъждането на закон за забрана на държавни служители да притежават имоти зад граница, който влезе в сила през май 2013 г. Това е причината за двете прехвърляния на имената на синовете на политиците.

Тетяна Бондарчук, която е снаха на известния режисьор Фьодор Бондарчук, също е регистрирала фирма във Варна - ЕАРТ ТЕЛЕКОМУНИКЕЙШЪН ЕВРОПА ЕООД през 2013 г. Компанията не е развивала дейност според отчета й. Фьодор Бондарчук е член на Висшия съвет на "Едина Русия".

Трима кандидат-депутати от "Едина Русия" също са декларирали собственост в България, показва още разследването на "Дневник".

Антон Михайлович Мороз е декларирал, че има апартамент и паркомясто в България, купено на 15.10.2008 г. за 8 575 741,75 руб. (240 849 евро). На негово име няма регистрирана фирма в България.

Сергей Алексеевич Ладочкин притежава половината от гараж и апартамент, купени за 13 000 и 44 000 евро на 28.08.2009 г. Лице със същите имена е бил съдружник в ТОМИЗИДА ООД до 2013 г. и ОБЗОР БЪЛГАРИЯ ООД до 2015 г. Двете компании са инвестирали милиони в сгради у нас, се вижда от декларациите им.

Ладочкин е ръководител на Комисията по жилищно-комунално стопанство и строителство в Социалната платформа на "Единна Русия", има още няколко партийни поста и е съветник на губернатора на Севастопол.

Съпругът на кандидат-депутатката Ольга Ярославская - Альберт Золотдинов също има апартамент в България. Той е купен на 22.02.2013 г. и декларираната му цена е 42 163 лева. За двамата няма данни в търговския регистър. Ярославская е действащ депутат от Московската градска дума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

5

ELPIDA

28.09 2016 в 12:07

@ 3,@ 4 : и двата коментара- правилни,логични...
Адмирирам !

13685

4

mclaranist

28.09 2016 в 11:12

Най-забавното е, че статия пише за ,,личнич живот" и до девето коляно кой кога какво купил, а не че са ЗАГРАБИЛИ страната. Интересно, каква ще е справката за земите които са изкупени от ТУРСКИ фирми. Понеже ако малко се вгледате ще забеежите- руснаци купуват имоти, а турците ЗЕМЯ. Нужно ли е да казвам, кое е по-голямото зло ;). А Шишеджам, а това че мюфтийството е на подчинение на Дианета??? Или то това е нормално и не е заплаха, ама че руснаци купили имоти и направили Фирми е начало на военна инвазия на Путин ;). Жалкото е, че дори и да забият знаме на ДАЕШ в църквата Св. София, пак ще се намерят хора да пишат и да плашат, че руснаците аха да нахлуят в България ;)

14847

3

БирникЪ

27.09 2016 в 17:02

ОФФневс, тая статия виси в "Дневник" от сутринта. Като копирате, посочвайте източника ! Препечатана е и в козяшкия "Фактор".
И какво като имат имоти тук ? И много англичани имат. Какво от това ? Престъпление някакво ?